Hoogwerkers worden veel gebruikt in verschillende beroepsgroepen. Toch ontstaat er soms nog verwarring over wat een hoogwerker precies is, welke soorten er zijn en welke soort het beste bij een bepaalde werkzaamheid past. In dit artikel lees je hier meer over.
Wat is een hoogwerker?
Alle machines waarmee op een veilige manier op hoogte kan worden kan worden gewerkt vallen onder de verzamelnaam hoogwerker. Een hoogwerker is dus niet één bepaalde machine. De verzamelnaam hoogwerker wordt wel gebruikt in de communicatie over deze machines. Vooral in de bouw en industriële sector worden hoogwerkers gebruikt. Ook bij de brandweer gebruiken ze af en toe hoogwerkers. Sommige brandweerkorpsen hebben geen hoogwerker. Deze korpsen maken dan gebruik van een autoladder. Daarmee kunnen mensen ook van grote hoogte worden gehaald en gebracht. Vaak is de uitschuifbare ladder ook nog uitgerust met een korf, zodat mensen makkelijk kunnen worden getransporteerd. Bij sommige beroepen is werken met een hoogwerker verplicht. Neem bijvoorbeeld een glazenwasser. Door een verbod mogen glazenwassers vanaf een bepaalde hoogte niet meer werken met een gewone ladder.
Welke soorten hoogwerkers zijn er?
Dat hoogwerker een verzamelnaam is, heeft u waarschijnlijk net gelezen in dit artikel. Maar u weet misschien nog niet dat er verschillende soorten hoogwerkers zijn: schaarhoogwerkers, telescoophoogwerkers, autohoogwerkers, aanhangerhoogwerkers en spinhoogwerkers. Elk type hoogwerker is anders:
- Schaarhoogwerkers kunnen personen omhoog brengen naar een werkplek op hoogte. Dit kan een uitkomst zijn als de werkplek moeilijk bereikbaar is. Deze hoogwerkers hebben een platform waarop personen kunnen staan en worden ook wel schaarliften genoemd. Het is belangrijk dat deze hoogwerkers altijd op een vlakke ondergrond staan. Omdat ze meestal binnen worden gebruikt is dat niet moeilijk, maar er moet wel goed op worden gelet. Ook binnen kan de ondergrond niet altijd helemaal optimaal vlak zijn. De machine heeft vaak wielen of rupsbanden waardoor deze kan verplaatsen.
- Telescoophoogwerkers hebben uitschuifbare delen. De naam maakt al een hoop duidelijk, deze machine rekt zich uit. Dit maakt telescoophoogwerkers ideaal als u op moeilijk te bereiken plaatsen moet komen. Ook hier geldt dat u goed moet kijken of de ondergrond vlak is. Er zijn maar een paar telescoophoogwerkers die niet op een optimaal vlakke ondergrond moeten staan. Check dit dus altijd even van tevoren.
- Autohoogwerkers zijn bevestigd op de bak van een stevige auto. Dit type hoogwerker is uitermate geschikt voor lichtere werkzaamheden waar men niet met een ladder kan komen. De brandweer gebruikt autohoogwerkers bijvoorbeeld als ze een kat uit de boom halen.
- Aanhangerhoogwerkers zijn hoogwerkers die worden gemonteerd op een aanhanger, zoals de naam ook eigenlijk al zegt. Dit kan een uitkomst zijn in sommige situaties, omdat deze machine geen speciaal vervoer behoeft.
- Spinhoogwerkers zijn vrij licht, niet zo groot en zijn wendbaar. Hierdoor kan de hoogwerker ook uitstekend binnen worden gebruikt. Het zal uw vloer niet snel aantasten. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt voor reparaties aan daken op hoogte, binnen én buiten.
Hoe maakt u een keuze?
Het kan zijn dat u niet precies weet welk type hoogwerker het beste bij uw werkzaamheden past. Hopelijk kan bovenstaande lijst met verschillende soorten hoogwerkers u een handje helpen. Daarnaast kunt u nog kiezen uit een diesel of elektrische hoogwerker. Laat u altijd adviseren door een expert, als u vragen heeft over hoogwerkers.