Ons mooie kikkerlandje staat onder andere bekend om ons water. Sloten, meren, rivieren, kanalen en de zee: we hebben ze allemaal én in overvloed. Dat water voor verkoeling kan zorgen, realiseren we ons in de hete zomer van 2018 (hallo langste hittegolf die we in Nederland ooit gezien hebben) maar al te goed. In grote getalen zoeken we het water op om op te dobberen, mee te spelen of lekker in te zwemmen.
 
Water kan ook in de industrie gelijk staan aan koeling. Een bekende koeltechniek, waterkoeling, wordt in verschillende productieprocessen gebruikt wanneer er te weinig regulier koelvermogen beschikbaar is. Het koude water komt in zo’n geval middels een platenwisselaar, luchterdamper of warmtewisselaar in direct of indirect contact met de originele bron van de warmte. Op deze manier wordt de warmte als het ware overgedragen en verliest de warmtebron steeds iets meer warmte tot het koele water “verzadigd” is. Het opgewarmde water wordt via een condensor afgevoerd en vervangen voor nieuw, koeler, water dat kan worden ingezet om verdere koeling te geven.
 
Koeltechniek in ons dagelijks leven
Ook steeds meer nieuwbouwwoningen maken gebruik van bovenstaande koeling door water. Zo kennen we bijvoorbeeld de mogelijkheid om vloerverwarming, waarbij water door buizen onder de woonlagen wordt geleid om de vloer te verwarmen, in te zetten voor koeling in warmere perioden in de zomer. Koele waterstromen lopen in dit geval door de leidingen om de vloer van woningen of bedrijfspanden te koelen. Een koel gevoel aan de voeten doet een hoop mensen goed en kan een airco in sommige gevallen zelfs overbodig maken! Ook kan koelen met gebruik van water ervoor zorgen dat er kosten worden bespaard ten opzichte van koeling door allerlei ingewikkelde installaties.
 
Tip voor thuis: wist je dat je met een bak koud water of ijs voor je ventilator ook goed kunt koelen? Probeer het maar eens uit!

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *