Eindelijk weer je fancy DMS kunnen openen op kantoor in plaats van thuis! Zo is er namelijk 17% meer kantoorruimte in gebruik sinds 2014. Dit staat voor plusminus 1,3 miljoen vierkante meter extra waar gewerkt wordt, wat ook staat voor het grootste gebruik van kantoorruimte sinds 2007. Kantoorruimtes die leeg staan is geen fraai beeld en daarnaast kan het wijzen op een slechte economie, dus het is maar goed dat ze weer flink gevuld worden.
Buitenlandse investeerders
Verrassend genoeg zijn het niet de Nederlandse bedrijven die de kantoorruimtes invullen maar voornamelijk de buitenlandse kantoren. Zo is er ongeveer 4 miljard euro uitgegeven aan kantoorpanden, wat overigens het hoogste bedrag is sinds het begin van de financiële crisis. Maar liefst twee derde van de organisaties/beleggers is buitenlands.
Amsterdam, het kantoor Walhalla van Nederland
Dit blijkt uit cijfers van de vastgoedadviseur CBRE. Meer dan een kwart van de opgevulde kantoorruimtes bevinden zich in Amsterdam. Qua percentage lopen Rotterdam en Den Haag op kop, hier zijn 65 en 62 procent van het totaal aantal kantoorruimtes ondertussen in gebruik. Midden 2015 viel het nog mee met de opgevulde kantoorruimtes, maar in het laatste kwartaal waren nog een paar grote aankopen gedaan. Een van die grote aankopen is de aanschaf van het pand The Bank geweest wat aan het Rembrandtplein in Amsterdam ligt. Dit is toch een investering ter waarde van 275 miljoen euro.
Van kantoren naar woningen
Niet alleen kantoren worden meer gekocht/gehuurd, ook de vraag naar woningen is omhoog aan het gaan sinds de crisis. Volgens het accountants- en adviesbureau Deloitte kunnen kantoren ook als woonruimtes verkocht worden. Deze pakken 5% van de woningbehoefte in de 258 gemeenten waarnaar onderzoek is gedaan. Een derde van de 8,7 miljoen vierkante meter leegstaande kantoorruimtes kan plaatsmaken voor zo’n 25.000 woningen. Hiervan komt het grootste gedeelte uit de Randstad. De overstap van een kantoorruimte naar een woning is goed te realiseren, zeker als je bedenkt dat op het moment ongeveer 17,5% van de Nederlandse kantoren leeg staat.