Afgelopen week is er in het Radboud UMC ziekenhuis wel een heel bijzondere operatiekamer geopend door Koningin Maxima. De operatiekamer is deel van een centrale sterilisatie afdeling met drie nieuwe operatiekamers die kanker in één dag kunnen behandelen. Wat is er zo bijzonder aan deze operatiekamers?

Tumor lokaliseren en verwijderen

Mensen met een tumor kunnen soms moeilijk geopereerd worden. De tumor moet namelijk goed te lokaliseren zijn wil de chirurg de tumor nauwkeurig kunnen verwijderen. De precieze plek van de tumor is echter is bepaalde gevallen niet goed te zien en dat maakt de kans op complicaties groter. Als een patiënt wel geopereerd kan worden krijgt hij een paar dagen na de operatie pas de uitslag: is de tumor volledig verwijderd of niet? In veel gevallen blijkt achteraf dat de tumor niet goed is verwijderd waardoor de patiënt opnieuw onder het mes moet. Dit levert lange wachtrijen, hoge kosten en emotionele schade bij patiënten op. Hoe meer operaties, hoe hoger de kans op een complicatie.

TomTom-technologie

In de nieuwe operatiekamer maken de chirurgen gebruik van een soort navigatietechnologie om de tumor zo nauwkeurig mogelijk te lokaliseren. Dat gebeurt aan de hand van een CT scan. Dankzij de nieuwe technologie kan er een soort navigatiekaart worden gemaakt van het lichaam van de patiënt waarop precies staat waar de tumor zich bevind en waar de bloedvaten en organen zich bevinden. Zelfs wanneer de tumor niet met het blote oog te zien is laat de navigatiekaart zien of de arts dichtbij te tumor is wat verwijderen ervan een stuk makkelijker maakt.

Routine

In de nieuwe operatiekamer kunnen de chirurgen na het verwijderen van de tumor zien of er niets van tumorweefsel is achtergebleven in het lichaam van de patiënt. Als dat het geval is, kan de chirurg meteen ingrijpen en hoeft de patiënt dus niet nogmaals geopereerd te worden. De patiënt krijgt tevens sneller de uitslag van de operatie. In het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis is al een dergelijke operatiekamer in gebruik genomen. Hierin zijn tot nu toe vijftien patiënten geopereerd. In de toekomst moeten de operatiekamers routine worden in de ziekenhuizen.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *