Gefeliciteerd! Je eerste kindje is geboren. Naar maandenlange zwangerschap en de verbouwing voor de slaapkamer is het nu dan eindelijk zo ver. Je kindje is geboren. Kleren en alle andere benodigdheden heb je al gekocht en speeltjes heb je in overvloed door alle cadeau’s die je hebt gekregen.

Een ongelukje zit in een klein hoekje

Ongelukken zijn nooit te voorkomen. Maar waar komen ze nu het meest voor? Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 6% van de ongelukken plaats vind bij een kinderopvang en de rest thuis. De meeste ongelukken gebeuren door onoplettendheid of een menselijke fout. Denk er zelf maar eens over na. Hoe vaak laat je thuis een deur open of het kastje waar de schoonmaakmiddelen staan? Wanneer je een kind hebt mag dit eigenlijk niet meer gebeuren. In de tijd dat jij even naar de wc bent kan je kindje de trap na de kelder vinden en naar beneden vallen. De verwondingen die je kind hierbij kan oplopen zijn vaak niet te overzien. Van een botbreuk of hersenschudding tot in het ergste geval het overlijden.
De meest voorkomende verwondingen bij kinderen zijn: open wonden, kneuzingen, brandwonden en de botbreuk. Maar hoe handel je wanneer dit gebeurt? Bel je gelijk 112, ga je naar de huisarts of behandel je het zelf? Deze overweging zul je in korte tijd moeten maken om het ergste te kunnen voorkomen.

Constatering

Zodra je merkt dat er iets aan de hand is met je kind moet je een aantal dingen doen. Zorg ervoor ten eerste voor dat het probleem niet erger wordt. Bij bijvoorbeeld heet water zet je direct de kraan uit of verkoel je het met lauw water. Vervolgens stel je vast wat er aan de hand is. Gaat het om een simpel sneetje, een blauwe plek of is het iets ernstigs zoals een gebroken been? Kleine verwondingen kun je meestal zelf behandelen. Een schaaf wond of snee kun je behandelen met jodium en eventueel een pleister. Een botbreuk is natuurlijk een ander verhaal. Hiervoor moet je contact op nemen met de huisarts of het ziekenhuis. Let hierbij wel op dat er geen rug of nekklachten zijn. In dit geval mag je absoluut niet aan je kind komen. Laat je kind liggen en bel direct het ziekenhuis. Wanneer je je kind verplaatst bestaat de kans dat je het juist verergerd. Verlies op dit moment je kind ook geen enkele seconden uit het oog en stel hem of haar gerust.

EHBO cursus

Om er voor te zorgen dat je op de meeste gevallen bent voorbereid is het verstandig om een EHBO cursus te volgen. Zeker wanneer je weinig ervaring hebt met het verbinden van een wond is dit aan te raden. Tijdens deze drie daagse cursus leer je om te gaan met verschillende ongevallen. Je leert deze te constateren en hoe je hierbij moet handelen. Onderwerpen die op het programma staan zijn vitale functies, plaatselijk letsel, brandwonden en levensreddende handelingen. Het voordeel van deze EHBO cursus is dat deze vaak deels of zelfs volledig wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Doe er dus je voordeel mee en voorkom permanent letsel bij je kind.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *