Is zelfverdediging strafbaar? Als je een vechtsport of zelfverdedigingsport beoefent, dan kan je er niet zomaar op losslaan mocht je zelf aangevallen worden. Overigens, ook niet wanneer je geen van deze sporten uitoefent. Maar je kan wel gedwongen worden om jezelf in bepaalde situaties te verdedigen. In dat geval is het belangrijk dat je onthoud dat je geweld mag gebruiken maar niet meer dan noodzakelijk is. Dit is ook het geval wanneer je een ander persoon uit een benauwde situatie moet zien te krijgen. In dergelijke gevallen is er natuurlijk geen scheidsrechter aanwezig maar we raden je aan om te doen alsof deze wel aanwezig is. Kortom: Speel het sportief en onthoud dat jij in het voordeel bent omdat je een vechtsport of zelfverdediging sport beheerst!
Verschil in getrainde of ongetrainde vechter
Je zal worden beschermd door de Nederlandse wet indien je jezelf of iemand anders beschermt. Dan is gebruik van geweld toegestaan. Maar alleen wanneer er sprake is van uitzonderlijk veel gevaar of indien je niet kan vluchten. De rechter zal achteraf proberen na te gaan in hoeverre je actie aanvaardbaar was. Echter wordt dit niet heel precies omschreven. De rechter zal wel degelijk rekening houden met angst en aan de andere kant ook met opwinding (lees: woede). Ben je een vechter met weinig vechtervaring, weinig kennis van gevechtstechnieken of helemaal geen vechtervaring? Dan zal in zo’n situatie ook rekening gehouden worden met de mate waarin je vergissingen maakt. Een getrainde vechter kan namelijk beter aanvoelen wat de effecten zijn van een trap of een klap
Noodweer en noodweerexcuus
Er is sprake van noodweer, indien je als vechter een bepaalde feit begaat, die noodzakelijk was voor de verdediging van jezelf of een ander. Noodweerexcuus houdt in dat er bepaalde grenzen overtreden mogen worden, omdat er sprake was van bijvoorbeeld blinde woede na een aanval.