In Nederlands is de volledig uitgeschreven naam van BIM: bouwwerkinformatiemodel. Dit is een digitaal model van een bestaande of geplande constructie. Deze constructie is opgebouwd uit objecten waaraan informatie wordt gekoppeld. Je kunt in dit model niet meer alleen afmetingen en posities van bijvoorbeeld een wand vinden, maar ook welk bouwmateriaal er wordt gebruikt, de kosten of het verloop van het leidingwerk. Dit zorgt voor een overzichtelijk en compleet overzicht dat zo zijn voordelen heeft.
Vroeger waren er afdelingen speciaal gespecialiseerd in het bouwen van schaalmodellen. Door de digitalisering zijn deze ondertussen verdwenen. Waar nog wel steeds behoefte aan is, is om het signaleren van fouten en het nemen van cruciale beslissingen in de eerste fasen van een project te doen. Dit kan van invloed zijn op de faalkosten van de bouw. Als er direct een compleet overzicht is van de te bouwen constructie kunnen mogelijke problemen al geconstateerd worden voordat de bouw begonnen is. Een bouwinformatiemodel kan hier dus in ondersteunen.
BIM in Nederland
Sinds 2011 is het verplicht om BIM te gebruiken bij geïntegreerde contracten. Bij geïntegreerde contracten worden de verschillende fasen van een project aan een opdrachtnemer aanbesteed. Hier sluit BIM natuurlijk goed bij aan, doordat alle fasen van de bouw hierin overzichtelijk worden weergegeven. Door opdrachtnemers te verplichten om dit te gebruiken zorg je voor een effectievere bouw.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *