Was je van plan je auto te verkopen? Heb je toevallig een diesel die zwaarder is dan 1500 kilo? Lees dan eens dit artikel aandachtig door want de kans is groot dat je de auto kunt verkopen voor meer geld!
Je auto verkopen voor meer geld… wie wil dat nou niet? Nu is het zo dat de wegenbelasting in Nederland erg duur is, dat weten we allemaal. Een koper vinden voor jouw 2de hands wagen kan vrij lastig zijn wanneer hij en op diesel rijdt en hij zwaarder weegt dan 1500 kilo. Dit komt namelijk door de wegenbelasting. Wanneer autokopers het internet afstruinen zijn ze meestal op zoek naar dieselauto’s die licht zijn van gewicht. Zware auto’s worden vaak als aantrekkelijk gezien vanwege de hoge wegenbelasting.

Wat kost een auto met een bepaald gewicht

Voor auto’s tussen de 1451 en 1550 kilo betaal je namelijk 1600 euro per jaar aan belasting. Auto’s die 1551 tot 1650 kilo wegen kosten zelfs een ruime 1700 euro. Veel auto’s wegen zelfs zwaarder. Als we kijken naar een Peugeot 3008 met een 2 liter motor, dan komen we al snel op 1735 kg wat je 1880 euro per jaar kost! Een Audi A6 station met een 2 liter dieselmotor weegt ook 1735 kilo, dus die is even duur. Een BMW X1, wederom met 2 liter motor, weegt 1555 kilo. Daar betaal je dus een goede 1700 euro per jaar voor wanneer hij op diesel rijdt. Een goede reden voor Nederlanders dus om deze auto’s over te slaan. Het resultaat is dat je ze moeilijk verkocht krijgt.
 

Waarom aan België je auto verkopen

Dezelfde auto’s die hier in Nederland tussen de 1500 en 2000 euro per jaar aan wegenbelasting kosten, kosten in België slechts 400 euro per jaar. Dat is de helft wat je aan kosten zou hebben wanneer je een Volkswagen Polo op diesel zou hebben.
Belgen kijken vooral naar de motorinhoud. Auto’s met een 2 liter dieselmotor zijn erg populair, vooral de grote en zware auto’s. Hierdoor verkoop je de auto niet alleen makkelijker, maar ook voor meer geld.
Doordat de zwaardere diesel hier qua wegenbelasting zo duur is, gaat de vraag naar beneden en dus ook de prijs. In België kan het goed zijn dat je auto 20% meer waard is. Op een 8.000 euro verkoopprijs in Nederland zou het in België 1.600 euro meer opleveren en dat is zeker de moeite waard.
 

Hoe je auto verkopen in België

Je auto verkopen in België doe je vanuit Nederland. Je hoeft dus niet naar België toe om daar je auto te verkopen. Allereerst meld je de auto aan op een Belgische autoveiling, bijvoorbeeld Besteautobod.be. Vervolgens laat je erkende autobedrijven op je auto bieden. Dit is allemaal gratis en vrijblijvend. Daarna krijg je het hoogste bod in handen en daarmee doe je wat je wilt. Wil je verkopen dan kan dat direct online geregeld worden. Je weet vooraf hoeveel je terugkrijgt, en spreekt met de koper samen af wanneer en hoelaat de overdracht plaatsvindt.
 

Haken en ogen

Zitten er haken en ogen aan het verhaal vast? Ja, maar een kleintje. Normaal ga je met de koper naar een overschrijvingspunt om de auto over te schrijven. Verkoop je de auto aan een Belg dan moet je naar een RDW keuringsstation. De kentekenplaten worden namelijk daar van de auto verwijderd en vernietigd. De koper krijgt een uitvoerbewijs mee en jij een vrijwaringsbewijs. Duur is het niet want dit alles doen ze in Nederland toch nog voor een heel schappelijke prijs want je betaalt niet meer dan 11 euro! Een kleine investering die zeker loont.
Keuringsstations zitten door het hele land verspreid dus grote afstanden hoef je waarschijnlijk niet te maken. Plaatsen waar er onder andere een keuringsstation zit is Groningen, Heereveen, Zwolle, Arnhem, Almelo, Amsterdam, Waddinxveen, Nieuwegein, Zwijndrecht, Schiedam, Den Bosch, Rijen, Elsloo, Veldhoven, Roosendaal en Venlo. Meer weten? Lees dan hier verder over keuringsstations.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *