Het aanvragen van een hypotheek is vooral voor starters momenteel erg lastig. De huizenprijzen beginnen weer te stijgen en tegelijkertijd kan er minder geleend worden. Dit heeft te maken met de financiële crisis waardoor de huizenmarkt is ingestort en er veel mensen in de problemen zijn gekomen. Men wil voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt door mensen minder te laten lenen. Echter wordt het hierdoor vooral voor starters in veel gevallen juist onmogelijk om een woning te kunnen kopen. Er zijn allerlei verzekeringen zoals een Legal & General levensverzekering om te voorkomen dat mensen in de problemen komen, maar dat vinden de hypotheekverstrekkers niet genoeg.
Voorwaarden versoepelen
De Tweede Kamer wil dat de voorwaarden voor het verstrekken van hypotheken weer versoepeld worden. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zou deze normen aan moeten passen.
Later meer verdienen
Er moet rekening gehouden worden met de lagere energielasten en bij starters vooral de kans op een hoger salaris in de toekomst. Jongeren krijgen vaak ‘nee’ te horen bij het aanvragen van een hypotheek terwijl zij de lasten in de toekomst met gemak kunnen dragen omdat zij dan meer gaan verdienen. Deze groep mensen moeten dus gaan huren, terwijl de huurwoningen al schaars zijn. Dit werkt de heel huizenmarkt alleen maar tegen.
NHG grens gaat omhoog
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie voor hypotheken. Als je je huis bijvoorbeeld voor minder geld verkoopt dan nodig is om je hypotheek af te lossen, neemt NHG de restschuld van je over. Ook krijg je een lagere hypotheekrente als je een hypotheek met NHG afsluit. De NHG grens wordt per 1 januari 2017 een stuk hoger. Momenteel is de maximale koopsom €231.132, dit wordt in 2017 €245.000. Doordat dit bedrag een stuk verhoogd wordt kunnen meer mensen een hypotheek aangaan met een garantie, waardoor het veiliger wordt om een hypotheek aan te gaan. Ook profiteren mensen met NHG van een lagere rente, waardoor de maandlasten lager worden.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *