Misschien is bouwvakker worden al van jongs af aan een droom van jou. Hou jij ervan om in de buitenlucht bezig te zijn in plaats van de hele dag achter een bureau te zitten? Ben jij handig met je handen en werk je daar graag mee? Dan is het vak bouwvakker wellicht iets voor jou! Er zijn maar weinig beroepen waar al het werk dat je verricht zo’n zichtbaar resultaat oplevert. Maar hoe word je nu een bouwvakker? In dit artikel helpen we je wat op weg en lees je wat een bouwvakker onder andere doet.
Wat is een bouwvakker?
Voor we je informeren over hoe je een bouwvakker wordt is het handig om eerst uit te leggen wat een bouwvakker precies is en waar zijn werkzaamheden uit bestaan. Ben je namelijk als timmerman ook een bouwvakker? Of andersom, ben je als bouwvakker ook een timmerman? Bouwvakker is een vrij breed beroep waar wel eens verwarring over ontstaat. Een bouwvakker beschikt namelijk wel over de kwaliteiten van een timmerman, want als bouwvakker moet je ook kunnen timmeren. Maar je moet meer dan dat, zoals metselen, vloeren leggen, daken leggen, riolering aanleggen, etc. Als bouwvakker help je mee aan diverse bouw- en constructieprojecten. Het werk is breed en uitdagend.
Wat doet een bouwvakker precies?
Zoals eerder aangegeven is bouwvakker een heel breed beroep. We hebben hier een aantal veel voorkomende taken van een bouwvakker voor je op een rijtje gezet:
- Bouwterreinen opruimen, zoals het verwijderen van puin
- De grond egaal maken
- Diverse bouwmachines bedienen
- Materialen vervoeren
- Plaatsen van hulpmiddelen tijdens de bouw, zoals steigers
- Collega’s helpen bij hun werkzaamheden, zoals het verbinden van componenten
Bouwopleiding
Om bouwvakker te worden, moet je een bouwopleiding volgen. Meestal is dit een opleiding op MBO niveau. Ook zijn er bouwopleidingen op HBO-niveau en WO-niveau, maar dan leer je meer over de theorie achter constructies en het ontwerp daarvan. Bij een MBO opleiding leer je vooral in de praktijk en leer jij de instructies goed uit te voeren tot een zichtbaar resultaat. Er zijn veel verschillende bouwopleidingen op verschillende niveaus, van niveau 1 tot en met 4. Tijdens de bouwopleiding kun je je ook gaan specialiseren in één vakgebied, bijvoorbeeld schilderen, metselen of timmeren. Er zijn genoeg mogelijkheden in de bouwwereld. Wil je meer weten, klik dan hier voor meer informatie.