Tegenwoordig is bijna alle apparatuur in en om je huis wel te verkrijgen in een slimme versie. Van de hanglamp boven je eettafel tot aan de grasmaaier. Maar wat is er nou eigenlijk allemaal mogelijk tegenwoordig?

Gemak dient de mens

Na een lange dag werken kom je het liefst thuis in een huis dat al warm is, waar een biertje of wijntje op temperatuur klaar staat en na het eten nog even een warm bad is ook wel fijn. Al jaren wordt er hard aan de weg getimmerd om huizen slimmer te maken en te zorgen dat de mens op zijn wenken bediend wordt. De slimme thermostaat krijgt de consument tegenwoordig vaak al bij het overstappen naar een andere energieleverancier. Hiermee kan bijvoorbeeld via een app op je smartphone de temperatuur geregeld worden.
Wat dacht je van een koelkast waar mee gecommuniceerd kan worden. Of chatten met de wasmachine. Allemaal apparaten die los van elkaar bediend kunnen worden met of zonder hulp van externe apparaten zoals een smartphone. De kunst is om apparaten te laten samen werken, beter bekend als domotica. Domotica is een samenvoeging van het Latijnse woord voor huis domus en informatica, telematica en robotica. Smart homes geeft de volgende definitie: “De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven.”
Daarnaast delen zij domotica op in vijf verschillende niveaus:
• Woningen met intelligente objecten: woningen met losse standalone objecten en toepassingen die intelligent functioneren.
• Woningen met intelligente communicerende objecten: woningen met objecten en toepassingen die intelligent functioneren en ook onderling informatie uitwisselen om de functionaliteit te verhogen.
• Communicerende woningen: woningen met interne en externe netwerken, waardoor interactie tussen systemen en bediening over afstand mogelijk is, alsmede toegang tot informatie en diensten van zowel binnen als buiten het huis.
• Lerende woningen: woningen waarin patronen van activiteit worden herkend en waarin deze gegevens gebruikt worden om de technologie in de woning af te stemmen op de behoeften van de gebruikers.
• Reagerende woningen: woningen waarin de activiteiten en locaties van mensen en objecten voortdurend geregistreerd worden om aan de hand van deze informatie de technologie in de woning proactief te laten anticiperen op de behoeften van de gebruikers.
Niveau 1 begint met de voorbeelden die eerder werden genoemd in dit artikel. Een aantal apparaten in huis zijn los van elkaar te bedienen. Het laatste niveau daarentegen begint al meer als een futuristisch huis te klinken. Het is al mogelijk om je huis op deze manier te laten inrichten, waar uiteraard een flink prijskaartje aanhangt, maar de vraag is of men al klaar is voor deze stap.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *