Misschien heeft u er al is last van gehad of u ziet er op tegen dat het op een dag bij u voor kan komen. Haaruitval is een vervelend voorval waar meer dan 50 procent van de mensen ooit op een dag in hun leven mee te kampen krijgen. Er zijn meerdere soorten haaruitval. Alopecia Androgenetica is een van de meest voorkomende haarziekte.

Alopecia Androgenetica

Alopecia Androgenetica is een vorm van haaruitval dat erfelijk bepaald is. De meest voor de hand liggende reden van erfelijke haaruitval is een overschot van het hormoon DHT dat ontstaat uit het mannelijke hormoon testosteron. Doordat deze hormoon zich vast gaat klampen aan de androgene receptoren wordt de fase van groei van het haar verminderd dit resulteert uiteindelijk in het afsterven van de haarzakjes. Als er steeds meer haarzakjes afsterven dan groeien de haren steeds minder. Ook wordt het haar dunner en verschijnen er kale plekken. Uiteindelijk kunt u zelfs helemaal kaal worden. Heeft u ook last van haaruitval?

Andere oorzaken van haaruitval

Echter kan haaruitval ook worden veroorzaakt door andere haarziekten, bestralingen of chemokuren. Het is trouwens een fabel dat voeding ook invloed zou kunnen hebben op de haaruitval. Echter kan uw voeding wel van invloed zijn op het krijgen van dunner haar wanneer u een zeer toegewijd voedingspatroon volgt. Er zijn nog meer fabels over haaruitval. Het veel dragen van een hoofddeksel zou ook invloed hebben op uw kaalheid, dit is echter niet waar. Bijna alle mogelijke factoren van buitenaf zijn geen oorzaak van haaruitval. Ook het verven of permanenten van uw haar heeft geen betrekking tot haaruitval. Het is echter wel slecht voor het haar. Het haar dat zich daarna weer ontwikkeld is geheel intact.
Er bestaan zogenaamde haarkaarten om na te gaan in welke fase u zit wat haaruitval betreft. Deze kaarten zijn er voor beide geslachten. De Norwood Hamilton kaart wordt voor mannen gebruikt en de Ludwig kaart voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *