Afgelopen jaar zijn er een aantal grote ontwikkelingen op elektronica gebied geweest. Er is afscheid genomen van 3D tv, curved TV’s lijken het loodje te gaan leggen en aan de andere kant beginnen voice control, smart lighting en multiroom steeds verder gemeengoed te worden. Over de laatste wordt hier wat verder uitgeweken.

Wat is multiroom?

Multiroom is de overname van losse audio zones in een audio ecosysteem. Dat klinkt ingewikkeld, maar simpeler gezegd komt het neer op verschillende audiosystemen (of speakers) in een huishouden die met elkaar in verbinding staan. Doordat deze met elkaar in verbinding staan kunnen ze samenwerken. Het gehele systeem staat op zijn beurt in verbinding met internet en heeft derhalve bijna ongelimiteerde toegang tot muziekbronnen.
Multiroom speakers

Modulair

Een multiroom systeem is modulair en kan dus eenvoudig worden gestart met één enkele multiroom speaker. Koop je daar een tweede speaker bij dan kan deze ook in het systeem worden opgenomen, en zo ook een derde, vierde, enzovoorts.
Om te beginnen zijn de kosten dus ook redelijk onder controle te houden. Je kunt beginnen met een enkele speaker voor zeg een paar honderd euro, en zo uitbreiden tot bijna oneindig.

Waarom?

Waarom zou je een multiroom speaker systeem in huis willen hebben? Doordat veel muziek vroeger op fysieke dragers stond, was ook vaak maar één plek in huis geschikt om muziek af te spelen, vaak de woonkamer. Doordat meer muziek verplaatst naar streamingdiensten is het makkelijker om op meerdere apparaten tegelijk dezelfde muziek te beluisteren. Een multiroom speaker synchroniseert zichzelf met andere multiroom speakers in een netwerk en zo kan het zijn dat exact gelijktijdig in de woonkamer, keuken en eetkamer dezelfde sfeermuziek klinkt. Uiteraard kunnen speakers ook op zich muziek spelen.

Makkelijke plaatsing

Doordat een multiroom speaker geen extra afspeelapparatuur nodig heeft kan de plaatsing ook een stuk flexibeler. Er is namelijk slechts een stroomaansluiting nodig. Er zijn zelfs speakers die ook dat niet eens nodig hebben. HEOS by Denon in hun multiroom speakers systeem verschillende formaten speakers, voor de keuken, woonkamer, onder de TV, maar bijvoorbeeld ook een multiroom speaker op een accu. Zo kun je in principe overal in huis, mits er internet is en stroom, muziek afspelen.

Controle

Doordat elke multiroom speaker opgenomen wordt in een netwerk staat deze altijd in verbinding met andere apparaten. De controle gaat daarom ook via een app. Op deze manier is ook de persoon die de speaker(s) bediendt niet noodzakelijk de persoon met de afstandsbediening. Iedereen in huis heeft controle.
Dit maakt het systeem ook een stuk toegankelijker. Door gebruiksvriendelijke apps zijn erg geavanceerde functies vaak wat dieper weggestopt en focussen de basisschermen zich vaak op het selecteren van afspeelzones, welke muziek er gespeeld wordt, en het volume.

Niet uitwisselbaar

Kleven er dan helemaal geen nadelen aan? Uiteraard wel. Waar je met een inrichten van een hifi-systeem makkelijk een CD-speler van merk A aan een versterker van merk B kon hangen is dat bij multiroom niet het geval. Kies je voor merk A, dan kun je daaraan ook alleen extra multiroom speakers van merk A blijven toevoegen. Op zich niet een heel groot nadeel, maar wel iets om dus van tevoren wat meer tijd in te steken. Bekijk goed de mogelijke opties voor een eerste multiroom speaker en probeer ook even te testen of het geluid je bevalt.

Samenvattend

Samenvattend is de multiroom speaker een ontwikkeling die zich waarschijnlijk nog veel verder gaat verspreiden. Het maakt het huishouden een stuk gezelliger, en trekt de sfeer ook door heel het huis. De speakers zijn eenvoudig in het gebruik en bieden een bijna oneindige bron aan af te spelen muziek. De kosten zijn goed in de hand te houden, wat het instappen een stuk toegankelijker maakt.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *