Je bent rustig aan het werk en opeens begint er een alarm te loeien. Je weet niet wat je moet doen en loopt een beetje paniekerig naar buiten. Is het een of andere oefening of is er echt iets aan de hand. Dan blijkt er toch echt iets aan de hand te zijn en de paniek neemt toe, wat nu? Waar moet ik heen, mag ik de lift wel in? Mensen beginnen naar buiten te stormen, duwend proberen ze zo snel mogelijk weg te komen in het nadelen van andere die op de grond vallen. Eenmaal veilig buiten aangekomen vraag je jezelf af of iedereen het wel op tijd heeft gered? In zo een situatie is er geen duidelijk plan gemaakt over hoe er om gegaan moet worden wanneer er zo iets gebeurt. Veiligheidstrainingen zijn dus zeer van belang voor de veiligheid van het personeel.
Benodigdheden
In de situatie zoals hierboven omschreven is het niet genoeg om brandmelders te hebben. Doordat het personeel niet goed geïnformeerd is kunnen er nog gewonden vallen wat niet nodig is. Het hebben van verschillende installaties die laten weten als er iets aan de hand is, is dus niet genoeg. Dit is namelijk pas het begin . Het is verplicht om een ontruimingsplan te hebben, maar met alleen een plan hebben kom je niet heel ver. Het personeel moet dit natuurlijk ook weten. Wat moeten zij doen in het geval van nood, naar wie moeten ze luisteren en waar moeten ze heen? Dit zijn allemaal vragen waar over nagedacht moet worden. Maar wat is nou precies een ontruimingsplan?
Wat is een ontruimingsplan?
Een ontruimingsplan is een plan waar in staat wat iedereen moet doen in geval van nood. Het doel van zo een plan is om iedereen zo snel en veilig mogelijk het gebouw uit te krijgen. In een ontruimingsplan wordt ook vermeld wie wat moet doen. Er zijn namelijk altijd BHV’ers aanwezig. Dit is ook verplicht. Zij worden getraind in deze situaties.
Wat staat er in een ontruimingsplan?
In een ontruimingsplan moeten als eerst de algemene informatie opgenomen worden. Denk hierbij aan een plattegrond van het gebouw. Welke ruimtes zijn er allemaal waar rekening mee gehouden moet worden. Wanneer er een noodsituatie ontstaat alarmeer direct een externe. Denk hierbij aan de politie of brandweer. Via welke weg moet iedereen naar buiten en waar moeten zij verzamelen? Het is belangrijk dat niemand de verzamelplaats verlaat tot dat ieder afdelingshoofd heeft bevestigd dat iedereen veilig is. Verder moet er ook gekeken worden naar de opvang na de ontruiming. Wanneer iedereen zich heeft gemeld bij de afdelingsleider kan deze de brandweer inlichten over de situatie, dus of er nog mensen in het pand zijn. Wanneer de situatie snel escaleert is het belangrijk dat het personeel weet wat er gedaan moet worden als een vluchtroute is geblokkeerd. Wanneer dit allemaal genoteerd is kan er overgegaan worden naar hoe de alarmtoestand beeindigd wordt. Let op dit is niet alle informatie die een ontruimingsplan moet bevatten, het wordt hier globaal uitgelegd. Een ontruimingsplan moet voldoen aan verschillende wetsbepalingen.