Wil je experimenteren met verf en misschien wel nieuwe technieken toepassen? Dan is het paletmes schilderen wellicht iets voor jou. Het schilderen met paletmes is namelijk uitdagend, maar stimuleert ook nog eens de creativiteit van de schilder. Daarnaast  is het met name een uitdaging voor fijnschilders, omdat zij vaak de nadruk leggen op details. Bij het paletmes schilderen let je namelijk juist niet op de details, maar breng je de verf in grote lagen aan op het doek. Maar hoe leer je nou eigenlijk het beste schilderen met een paletmes? Nou, dat lees je hieronder.

Voorwaarden

Er zijn een drietal voorwaarden welke je moet weten voordat je gaat beginnen met het paletmes schilderen. We hebben het dan over de volgende voorwaarden:

  1. Gebruik veel verf: wanneer je echt wilt experimenteren met een paletmes, dan is het belangrijk om veel verf te gebruiken.
  2. Durf te schilderen: tijdens het schilderen is het belangrijk om niet bang te zijn voor het maken van fouten. Probeer zoveel mogelijk en accepteer de volgens jou gemaakte fouten.
  3. Begin met weinig kleur: zeker als je begint met deze schildertechniek is het verstandig om maar twee kleuren te gebruiken. Daarnaast mag je natuurlijk wel gewoon zwart en wit gebruiken om de kleuren donkerder of lichter te maken.

Verschil tussen schilders- en paletmes

Veel schilders denken dat een schilders- en paletmes hetzelfde zijn. Echter is dit niet helemaal waar, want een paletmes is alleen bedoeld voor het mengen van de kleuren op het palet. Daarentegen gebruik je een schildersmes weer om de verf op het doek aan te brengen. Een schildersmes heeft namelijk een kromming, waardoor je hand tijdens het aanbrengen van de verf niet het doek zal aanraken. Een paletmes heeft deze kromming niet en is daarom kaarsrecht. Ook is het belangrijk om te weten dat het eigenlijk niet echte messen zijn, want deze zijn niet scherp. Hiermee voorkom je beschadigingen aan het doek.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *