Tegenwoordig horen we steeds vaker van mensen die koolhydraatarm of suikervrij willen eten. Wat zijn de voordelen van koolhydraatarm eten en welke voedingsmiddelen mag je wel eten als je wilt minderen met suikers?
Wat zijn de nadelen van het eten van koolhydraten
- Koolhydraten verhogen de insulineproductie. Insuline heb je nodig om de bloedsuikerspiegel na een koolhydraatrijke maaltijd weer in evenwicht te brengen. nadeel van insuline is dat het de vetverbranding vertraagt. Hoe meer suikers je eet, des te meer insuline je lichaam aan moet maken, hoe langzamer je dus gewicht zult verliezen.
- Het andere nadeel van insuline is dat je juist na de stijging van de bloedsuikerspiegel een enorme daling hiervan krijgt. Dit leidt tot de bekende 4-uurs dip ofwel een hongergevoel, met als gevolg dat mensen snel een snack zullen pakken. Deze snack bevat vaak weer suikers en heeft hetzelfde gevolg.
Wat mag je eten tijdens een koolhydraatarm dieet
Eigenlijk alles wat weinig tot geen koolhydraten bevat, vaak zijn dit juist de eiwitrijke voedingsmiddelen zoals yoghurt, kwark, kaas, mager vlees (biefstuk en kip). Je kunt meer lekkere maaltijden samenstellen dan je zelf denkt en hier ook vrij snel gewicht mee verliezen, oplopend tot 3 kilo per week.
Waar kun je koolhydraatarme recepten vinden
Om je te helpen koolhydraatarm te leren leven, is de website Ik Eet Koolhydraatarm in het leven geroepen. Op deze website kun je recepten vinden om koolhydraatarm te leven, zoals koolhydraatarme ontbijtkoek of koolhydraatarme jam. Ook kun je erĀ informatie over verschillende koolhydraatarme dieten vinden.