Een riem is een van de meest belangrijke onderdelen van uw hondenuitrusting. Tegenwoordig is ere en overvloed van verschillende types, marterialen en lengtes waar u uit kunt kiezen.
Dit artikel is bedoeld om het voor u makkelijker te maken als u op zoek bent naar de perfecte riem voor uw hond. Dit artikel geeft ook informatie over het kiezen van de juiste halsband.

Materiaal doet er toe

Moderne riemen zijn er allerlei vormen, maten en materialen. De meest voorkomende zijn nylon, leer, metaal en stof. Allemaal hebben ze hun voor- en nadelen afhankelijk van het ras en persoonlijkheid van uw hond. Onthoud dat als de riem slap in uw hond ligt , de hond het gewicht van de riem voelt, bovendien draagt hij de riem om zijn nek. Als u een riem kiest die te zwaar en ongemakkelijk is voor uw hond zullen ze het niet leuk vinden en moeilijk doen tijdens het uitlaten.

Nylon riemen

Nylon riemen worden het meest gebruikt. Ze zijn goedkoop en toch sterk, duurzaam en niet zwaar en dit maakt ze perfect voor bijna elke hond. Niettemin zijn ze het meest geschikt voor kleine en meer actieve honden. Nylon is zacht en daarom kan uw hond er op gaan kauwen zonder zijn tanden te beschadigen. Aan de andere kant kan de riem hierdoor kapot gaan of zwakker worden, waardoor de ze plotseling kan breken als er spanning op komt te staan als uw hond plots wegrent.
Ze zijn niet zo stijf als bijvoorbeeld riemen van metaal en dit reduceert aanzienlijk de kans op lichamelijk letsel bij uw hond. Een negatief aspect van nylon riemen is dat u brandwonden aan uw handen kunt oplopen als uw hond besluit de benen te nemen en daardoor het touw door uw handen glijdt.

Leren riemen

Leren riemen zijn duurder dan nylon riemen, maar zijn van een betere kwaliteit, erg duurzaam (als u de riem goed verzorgd) en zijn comfortabel voor u en uw Jack Russell. Sterker nog, hoe vaker een leren riem wordt gebruikt, hoe beter hij in de hand zal liggen. Nylon zal daarentegen op termijn achteruitgaan.

Kettingriemen

Kettingriemen zijn niet goedkoop en zijn erg duurzaam, maar zijn misschien wel het meest gevaarlijk voor een hond. Ze worden gemaakt van metaal en dat betekent dat ze stijf zijn en ze daarom geen speling geven als uw hond plotseling wegstuift. Hierdoor kan hun nek en luchtpijp ernstig letsel oplopen.
U kunt uw vingers verwonden als ze komen vast te zitten in de schakels van de riem. Metaal heeft de neiging om glad te zijn en hierdoor kunt u op een cruciaal moment uw grip verliezen. Om naar maar te zwijgen van de schade die uw Jack Russell kan oplopen aan zijn tanden als hij op de ketting gaat kauwen.

Riemen van stof

Riemen van katoen zijn vaak moeilijk te vinden, maar zijn best duurzaam en licht van gewicht. Ze zijn hierdoor erg geschikt voor trainingsdoeleinden en in het bijzonder handig voor om te gebruiken in het water. Katoenen riemen geven goed mee en zijn daardoor uitstekend te gebruiken voor grote, sterke honden. Ze kunnen u wel brandwonden geven als ze niet op de juiste manier worden gehanteerd.

Riemclip

Een riem is zo sterk als dat uw clip sterk is. U kunt de meest duurzame, sterke riem hebben, maar als u een zwakke clip gebruikt, zal dat niets uitmaken. De clip zal breken en u zult alleen uw dure riem nog in uw hand hebben. Het verbinden van de riem aan een sterke clip is een van uw prioriteiten. U kunt uit veel clips kiezen, maar wees er zeker van dat u een clip van metaal neemt en niet van plastic.

Lengte van de riem

De lengte van de riem die u wilt gaan gebruiken is afhankelijk van de situatie en locatie. Als u uw Jack Russell uitlaat op het trottoir moet de riem hooguit een 1,6 meter zijn( Als u in een drukke stad loopt is hooguit een meter zelfs nog beter)

Conclusie

Er zijn nog al wat factoren die bepalen welke riem u zou moeten aanschaffen. Houdt goed rekening met uw Jack Russell en wat hij prettig vindt. Uiteraard is het gebruik ook voor u van belang. Een goede riem is belangrijk voor u en uw Jack Russell.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *