In de detailhandel of horeca verdwijnen er bij veel mkb-bedrijven op regelmatige basis geldbedragen uit de kassa of missen er producten tijdens de voorraadtelling. Het kunnen klanten zijn, maar uit onderzoek blijkt dat bij 40% van de gevallen het personeel de schuldige is. Hoe verklein je de kans op fraude door eigen werknemers?
Een ontwikkeling die al jaren speelt, is het ophangen van (verborgen) camera’s. De aanwezigheid van een camera werkt ook preventief. Het personeel weet dat de kassa of het magazijn wordt gefilmd en dat alle handelingen worden vastgelegd. Soms helpen cilindersloten op de magazijndeur gewoon niet tegen diefstal.
Wel is het verstandig om dit te vermelden in arbeidscontracten om privacyclaims te voorkomen.Schrijf bijvoorbeeld in contracten dat er bij vermoeden van fraude verborgen camera’s worden geactiveerd. Daarnaast kan een goede relatie met het personeel erg helpen. Goede verhoudingen tussen werkgever- en nemer verkleinen de kans op een overtreding.
Verwen het personeel eens met een leuk bedrijfsuitje, een goed gesprek of worstenbroodjes in de pauze. Het gaat misschien wat ver maar het nabellen van referenties kan problemen voorkomen. Je kunt een ex-werkgever raadplegen omtrent de reden van het ontslag of weggaan.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *