Wij kunnen zonder na te denken tot tien tellen. Voor een kleuter is dit vaak nog lastig. Net als toen wij jong waren moet een kleuter dit leren. Maar hoe kan je jou kleuter het beste leren tellen. Er zijn tegenwoordig veel kleuterspelletjes die helpen bij de ontwikkeling van uw kind. Door simpele en leuke plaatjes leert uw kind spelenderwijs de getallen één tot en met tien. Er zijn ook kleine trucjes die jij kan toepassen om uw kind beter te leren tellen.

Truc 1

Ga samen met uw kleuter een mandarijn eten, tel hardop hoeveel partjes de mandarijn heeft. Tel vervolgens ook de aantal mandarijn partjes die je jou kind geeft. Vraag of hij jou na wil zeggen bij elk cijfer dat jij noemt. Dit simpele voorbeeld kan gebruikt worden bij kinderen die de cijfers nog niet goed onder de knie hebben.

Truc 2

Als je samen met je kind in de auto zit, vraag hem dan het aantal auto’s te tellen van een bepaalde kleur. Elke keer als er dan bijvoorbeeld een rode auto voorbij komt moet hij deze optellen bij het aantal dat hij al heeft gezien. Zo leert het kind zelfstandig op te tellen, maar ook om getallen te onthouden.

Truc 3

Vraag aan uw kind wat hoger is getal X of getal Y. Door dit regelmatig te oefenen leert uw kind de structuur van de getallen.

Truc 4

Als uw kind de getallen al redelijk beheerst kunt u het niveau iets omhoog tillen. Dit doe je door bijvoorbeeld uw kind af te laten tellen vanaf een willekeurig getal. Ook tellen met sprongentjes is een optie (één, drie, vijf..). verder kunt u ook verder dan tien gaan door hem te leren tellen naar vijftien of zelf twintig.

Truc 5

Houdt korte tijd een aantal vingers omhoog. Laat uw kind vervolgens raden hoeveel het er waren. Hierdoor kan uw kind niet simpelweg de vingers tellen, maar moet het meteen weten hoeveel er in de lucht waren. Dit doe je door bijvoorbeeld zes vingers één seconde omhoog te houden en vervolgens te vragen hoeveel het er waren.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *