De meeste debiteuren betalen hun rekeningen netjes, maar er zitten altijd enkele rotte appels tussen. Sterker nog, uit onderzoek van Stichting Betalingsachterstandenregistratie is gebleken dat meer dan de helft van de bedrijven in Nederland (55 procent) regelmatig te maken heeft met klanten die hun facturen niet (op tijd) betalen. Heb jij op dit moment ook te maken met een of meerdere debiteuren die hun rekeningen niet (op tijd) betalen? Lees dan in dit artikel wat je hieraan kunt doen.
Stel een goede sommatiebrief op
Als je een of twee aanmaningen hebt gestuurd en nog steeds geen betaling hebt ontvangen, kun je een sommatiebrief versturen. In een sommatiebrief vertel je de debiteur dat er nog een rekening open staat, hoe deze betaald moet worden en wat er gebeurt als er niet betaald wordt. Vooral dit laatste onderdeel is belangrijk voor debiteuren aanzetten tot betalen: zet duidelijk in de brief wat er gebeurt als de debiteur niet betaalt en de kans is groot dat je binnenkort toch een betaling kunt ontvangen.
Debiteuren aanzetten tot betalen met een beetje druk
Je begint vriendelijk, maar je hoeft niet altijd vriendelijk te blijven. Schelden is niet de bedoeling, maar je mag best de druk opbouwen als de debiteur na meerdere herinneringen nog niet heeft betaald. Laat zien dat je streng bent en niet bang bent om in actie te komen als dit nodig is. Bouw je de druk op de juiste manier op, dan is de kans op een betaling groot. Blijf je veel te lang heel aardig en mild, dan zal de debiteur je rekening(en) niet betalen.
Breng extra kosten in rekening
Je bent veel bezig met debiteuren die niet betalen en hier mag je best geld voor vragen. De kosten die je maakt reken je niet door in alle facturen die je stuurt, maar tel je gewoon op bij het factuurbedrag van de niet-betalende debiteuren. Je kunt bijvoorbeeld rente vragen op het niet-betaalde bedrag van een debiteur, maar ook een compensatie voor al het extra werk dat je moet verrichten om de debiteur te laten betalen.
Let op: als je extra kosten wil doorberekenen aan niet-betalende debiteuren, mag dit alleen als je dit in de Algemene Voorwaarden van je bedrijf vastlegt.