In Nederland zijn een aantal bekende fotomuseums te vinden, die je als fotografie liefhebber absoluut een keer een bezoekje moet brengen. Een heerlijk uitje voor de herfstvakantie! Ben jij een fotograaf? Met een eigen studio? Of heb je op een andere manier een binding met fotografie? Dan ben je ongetwijfeld geïnteresseerd in een uitje naar één van museums in Nederland vol prachtige fotografie. LINK fotografie uit Breda is expert op het gebied van fotografie en neemt ons mee naar de mooiste fotocollecties. Laat je inspireren!
Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam
Met een collectie van meer dan 5 miljoen beelden, maakt dit fotografiemuseum absoluut indruk op je. Verschillende facetten komen voorbij, van documentaires en experimenteel tot hedendaags of juist historische fotografie. Er komen verschillende grote namen voorbij uit de Nederlandse en internationale fotografiewereld, maar ook werk uit de eigen collectie. Jaarlijks komen er ongeveer tien verschillende tentoonstellingen voorbij, afgewisseld uit de verschillende facetten die fotografie biedt. Het museum is in 2003 opgericht en heeft merken gepresenteerd van onder andere: Nan Goldin, Lewis Hine, Alfredo Jaar en Viviane Sassen. Daarnaast is er ook altijd ruimte voor jong talent.
FOAM
Midden in het centrum van Amsterdam, aan de Keizersgracht, bevindt zich het Fotomuseum Amsterdam. Foam trekt een breed publiek, door te focussen op de verschillende soorten fotografie. Daarnaast is er altijd wat te beleven in en rondom het museum, door een breed scala aan nevenactiviteiten. Van – natuurlijk – tentoonstellingen tot publicaties, debatten of andere projecten. Naast bekende internationale fotografen is er ook altijd ruimte voor jong opkomend talent.
Fotomuseum Den Haag
Een kleinere speler, maar zeker zo interessant, is het Fotomuseum Den Haag. In 2002 is dit jonge museum geopend, als onderdeel van het Gemeentemuseum Den Haag en de Universiteitsbibliotheek Leiden. Ieder jaar worden er een zestal tentoonstellingen georganiseerd over de uiteenlopende periodes, disciplines en genres van de fotogeschiedenis. Het valt op dat het mensbeeld vaak centraal staat. Er wordt een brede focus gebruikt, met zowel nationaal als internationaal fotografie. Foto’s van vroeger, maar ook hedendaags, zwart-wit of juist in kleur. Bekende namen die de revu passeren zijn: Desiree Dolron, Loretta Lux en Gregory Crewdson. Maar ook klassiekers zoals Emmy Andriesse of Leonard Feed.