Misschien ben je ze al eens tegengekomen, de HEOS streaming speakers van Denon. Ze zijn er in een variƫteit aan formaten. Om door de bomen het bos te zien volgt hier een overzicht van de verschillen tussen de speakers. Mocht je overwegen een HEOS speaker te kopen dan kun je je voordeel doen met dit overzicht.
Om te beginnen hebben alle speakers dezelfde functionaliteiten. Onderling is er dus geen verschil in de ondersteuning qua muziekdiensten en aansluitingen. Op elke speakers vind je dus dezelfde muziekdiensten:
– Spotify
– Deezer
– Tidal
– Soundcloud
– TuneIN
– en Napster
Naast de onlinebronnen kunnen ook alle speakers muziek spelen van een NAS, USB, smartdevice of externe bron (zie hieronder).
Daarnaast hebben alle speakers ook een aux aansluiting, USB, Bluetooth en een netwerkaansluiting. Alle speakers kunnen voor de internetverbinding gebruik maken van zowel een netwerkaansluiting als wifi.
De instapper, HEOS 1
Onderaan de lineup vind je de jongste speaker van het stel, de HEOS 1. Een kleine compacte speaker die je ook nog eens mee naar buiten kunt nemen door de optionele Go-Pack. Hierin is de HEOS 1 uniek ten opzichte van de andere speakers.
Het tweede punt dat deze speaker anders maakt ten opzichte van de rest is de grill voor de drivers. Dit is bij de overige speakers van stof. Stof is acoustisch gezien de betere keuze, maar natuurlijk wel wat makkelijker vuil te maken. Niet handig dus als je hem mee naar buiten kunt nemen.
Neem je ook de Go-Pack dat zit daar ook een beschermkapje bij voor de aansluitingen zodat deze wat beter tegen vocht kunnen. Dat maakt de speaker ook direct bruikbaar in een badkamer. Iets wat voor veel apparatuur vaak een dodelijke ruimte is.
De HEOS 1 kan ook makkelijk in een stereopaar worden opgenomen wat net als bij de HEOS 3 aan te raden is. Qua lage tonen is dit de minste speaker van de serie. Logisch wellicht ook gezien het formaat.
Pluspunten:
+ Draagbaar in combinatie met Go-Pack
+ Bestand tegen vochtige ruimtes
Minpunten:
– Mist wat bass
Het iets grotere broertje, de HEOS 3
De HEOS 3 was van origine de instapper van de HEOS serie. Met een redelijk uitgesproken gedraaid uiterlijk is dit misschien iets waar je van moet houden, in stereopaar ziet het er wat evenwichtiger uit. Tevens maakt een stereopaar het meteen een wat krachtigere combinatie en zou het zo ook een wat grotere kamer kunnen vullen.
De HEOS 3 komt bij binnengebruik wat beter tot zijn rechts in een wat kleinere ruimte, of eventueel als aanvulling op de HEOS 5 en 7.
Pluspunten:
+ Compact
+ Rank model dat in stereopaar er evenwichtig uitziet
Minpunten:
– Volheid van het geluid mag meer
Volwassen speaker, de HEOS 5
Doordat de HEOS vijf over een wat groter basdriver beschikt (en wat meer klankkast) klinkt deze een stuk volwassener en steviger dan de 1 en 3. Deze speaker voldoet prima in een niet al te grote woonkamer als sfeermuziek.
Pluspunten:
+ Kan op zich een kamer vullen
+ Evenwichtig qua geluid
Minpunten:
– misschien net niet krachtig genoeg voor een feestje
Volwaardige hifi vervanger, de HEOS 7
Wat in iets mindere mate geldt voor de HEOS 5, geldt bij de 7 volkomen. Deze speaker kan als vervanging van een normale hifi-set dienen. Door de verschillende drivers en passieve radiatoren heeft deze speaker ook geen moeite met grotere kamers. De bas kan in kleinere ruimte zelfs wat overweldigend zijn, maar dat valt dan weer aan te passen in de app.
Deze streaming speaker kan ook gegroepeerd worden, maar dat is qua volume absoluut niet nodig. Het zou vooral het stereo-effect een stuk verbeteren.
Pluspunten:
+ Volwassen
+ Veel volume
Minpunten:
– Wat bass-heavy (maar dat valt aan te passen)