Groene smoothies

Groene smoothies zijn momenteel razend populair. Twee jaar geleden zijn ze komen overwaaien vanuit de Verenigde Staten. Groene smoothies worden gedronken om twee redenen: als onderdeel van een dieet om gewicht te verliezen of als onderdeel van een gezonde en bewuste levensstijl.

Waaraan danken groene smoothies hun populariteit?

Groene smoothies danken hun populariteit aan een aantal factoren. Op de eerste plaatst zijn groene smoothies gezond. Daarnaast zijn groene smoothies snel en zonder al te veel moeite te bereiden. En het belangrijkste is misschien wel dat groene smoothies lekker zijn. Omdat de groene smoothies lekker zijn is een dieet met groene smoothies goed vol te houden en is de drempel laag om groene smoothies onderdeel uit te laten maken van een gezonde en bewuste levensstijl.

Gezondheidseffecten van groene smoothies

De meeste mensen eten te veel koolhydraten en te weinig groente en fruit. Voedingsmiddelen welke rijk zijn aan koolhydraten zijn brood, pasta, rijst en aardappelen. Het eten van teveel koolhydraten is bij veel mensen de oorzaak van overgewicht. Door bij het ontbijt de gebruikelijke boterhamen te vervangen voor een groene smoothie wordt de koolhydraatinname verminderd. Door de groentes en fruit in de groene smoothie wordt het lichaam voorzien van natuurlijke vitamines, mineralen, sporenelementen en antioxidanten waarvan de meeste mensen te weinig binnen krijgen.
Mensen welke groene smoothies drinken voelen zich energieker, frisser en alerter. Dit is te danken aan het feit dat de bloed- en insulinewaardes over de gehele dag gezien stabieler blijven. Dit voorkomt ook een hongergevoel waardoor men minder snel naar tussendoortjes zal grijpen. Dit draagt er weer aan bij dat het eenvoudiger is om gewicht te verliezen en op gewicht te blijven.
Een ander veel genoemd en geroemd gezondheidsvoordeel van groene smoothies ten opzichte van gekookte groente is dat de vitamines beter bewaard blijven. Bij het koken van groente gaat, afhankelijk van hoe lang de groente wordt gekookt, 20 tot 50% van de vitamines verloren. Deze vitamines worden letterlijk kapot gekookt. Bij groene smoothies worden de groenten niet verwarmt waardoor de vitamines bewaart blijven. Omdat de ingrediënten van een groene smoothie in een blender enigszins verwarmt worden door de motor van de blender wordt het bereiden van groene smoothies vaak gedaan met behulp van slowjuicers.
Andere gezondheidseffecten van groene smoothies zijn het positieve effect op de bloeddruk, nachtrust, algemene weerstand en stoelgang. Daarnaast hebben groene smoothies een detox werking wat gunstig is voor de reiniging van de lever.

Waar groene smoothies uit bestaan

De basis van een groene smoothie is altijd minimaal één groene bladgroente. Groene bladgroenten zijn rijk aan chlorofyl, wat niet of slechts in kleine hoeveelheden voorkomt in andere voedingsmiddelen. Groene bladgroenten welke veel gebruikt worden voor het bereiden van groene smoothies zijn spinazie, boerenkool, sla, snijbiet en paksoi.
Naast de groene bladgroente worden bij de bereiding van een groene smoothie altijd één of meerdere soort fruit gebruikt. Behalve de gezonde voedingsstoffen van fruit zorgt het fruit voor de lekkere smaak aan de groene smoothie en geeft het wat zoets.
Naast groene bladgroente en fruit is er altijd een vloeistof nodig bij het bereiden van een groene smoothie. Zonder vloeistof zouden de ingrediënten niet goed mengen in de blender of slowjuicer en zou de groene smoothie te dik blijven om te kunnen opdrinken. Vloeistoffen welke gebruikt worden bij de bereiding van groene smoothies zijn water, kokosmelk kokoswater, rijstmelk en (ongezoete) amandelmelk.
Naast deze drie basis ingrediënten, groene groente, fruit en vloeistof kunnen er nog voedingsmiddelen aan de groene smoothie toegevoegd worden. Dit kan gedaan worden om de smaak te verbeteren of om de gezondheidseffecten. Om de smaak te verbeteren kunnen kruiden zoals kaneel of gember toegevoegd worden. Omdat groene smoothies geen (gezonde) vetten bevatten wordt gebruik gemaakt van avocado’s of kokosvet om dit aan de smoothies toe te kunnen voegen. Voor extra voedingsvezels kan bijvoorbeeld lijnzaad aan de groene smoothie toegevoegd worden.
Bij het bereiden van groene smoothies wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van allerlei superfoods. Superfoods laten zich goed in groene smoothies mengen en worden afhankelijk van het type superfood toegevoegd voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, antioxidanten, vitamines en mineralen.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *