Goochelaar of bakker...wat is het verschil?Het verschil tussen een goochelaar en een bakker is zo groot nog niet!

Ja dat is gewoon een trucje” hoor ik mensen wel eens zeggen als ze een goochelaar hebben gezien die de meest wonderbaarlijke demonstraties heeft gegeven. Dan denk ik altijd: “Natuurlijk is er een truc voor, maar het geheim weten is één, het uitvoeren is een tweede!”.

Goochelaar of bakker, weinig verschil

We weten allemaal dat een bakker zijn brood bakt met meel, water, zout en een bepaald soort rijsmiddel. Echter zou het ridicuul zijn om tegen een bakker te zeggen: “ja, lekker hoor dat brood maar dat heb je gewoon van meel gemaakt”. In dat opzicht verschilt een goochelaar weinig van een bakker.
We weten allemaal ongeveer hoe brood wordt gemaakt, we eten het dagelijks maar de meeste mensen kunnen het niet zelf bakken.
We weten allemaal dat een goochelaar trucs uithaalt, we zien deze regelmatig op televisie en af en toe ook in het echt maar de meeste mensen kunnen de trucs niet zelf uitvoeren.

Zoeken naar een verklaring

Ik wijt het aan het feit dat de mens altijd op zoek is naar een verklaring van alles wat er in het leven gebeurt. We willen weten hoe dingen werken, hoe zaken in elkaar steken, dat zit in onze natuur…er is mijn inziens ook niks mis mee maar het is nogal een open deur om dan tegen een vingervlugge goochelaar te zeggen: “Ja, je doet gewoon een trucje”.
Bedenk jezelf wat die “verklaring” waard is, volgende keer als ik het meemaak vraag ik wat het werk is van die persoon. Is het antwoord dan: “Administratief medewerker bij een groot bedrijf”, dan zeg ik: “Ja, hallo…dat is gewoon met een bureau, een telefoon en een computer enzo”.

Relativeren

Het zit vooral in de Nederlandse aard om dingen te relativeren, althans dat is mijn ervaring. Ook daar is niks mis mee maar relativeer de dingen niet kapot…soms mag een stukje verwondering ook gewoon blijven bestaan, toch?

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *