Na de basisschool, het middelbaar onderwijs, mbo, hbo of misschien zelfs een universitaire opleiding is het nu echt tijd om een baan te gaan zoeken. Voordat je hiermee kunt beginnen moet je een gevoel hebben bij het soort werk dat je zou willen doen. Daarnaast moet je een curriculum vitae(CV) opstellen waarin je je opleidingen, cursussen, certificaten, werkervaring en overige persoonlijke competenties benoemd. Dit zijn de punten waarop men zal letten bij de sollicitatie procedure.

De inhoud

Vacatures worden opgesteld vanuit behoeften. Een medewerker heeft ontslag genomen waardoor er een functie vrij komt, of er is simpelweg te weinig capaciteit om de vraag bij te kunnen benen. Vanuit deze mogelijkheden zal er vraag zijn naar het opstellen van een vacature Voordat een vacature gepubliceerd wordt zal er uiteraard voorbereid moeten worden. Allereerst moet bepaald worden hoe de vacature wordt ingedeeld. Worden er koppen gebruikt in de vacature, spreek je de geïnteresseerde aan met je of u, vertel wat over het bedrijf en waarom dit bedrijf anders is dan andere. Hierbij is het belangrijk dat je een actieve tekst schrijft waarbij relevante maar vooral uitnodigende vragen worden gesteld. Om een duidelijk beeld te geven wat er ongeveer in een vacature zou moeten staan kun je de volgende punten aanhouden:
Waarom is het bedrijf uniek;
Wat voor bedrijfscultuur heerst er binnen het bedrijf en hoe is de algehele sfeer;
Hanteer een duidelijke functienaam met een passende omschrijving;
Omschrijf hierbij de functie-eisen, benodigde kennis en vaardigheden;
Opleidingseisen, primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden;
Omschrijf de sollicitatie procedure en geef de sluitingsdatum van de vacature;
Vermeld de bedrijfsgegevens: contactpersoon, adres, telefoonnummer, mail adres, etc.

Draaf niet door met functie-eisen

Tegenwoordig zijn worden er steeds vaker, te veel functie-eisen gesteld. Men ziet uiteindelijk door de bomen het bos niet meer. Veelal wordt er een hbo diploma vereist maar ook 2 jaar of meer aan werkervaring. Voor net afgestudeerde is dit in principe al een no-go. De 2 jaar werkervaring is er simpelweg nog niet, toch wordt hierop gesolliciteerd omdat dit vaak als een standaard eis wordt gezien. Ditzelfde geld voor het behalen van een autorijbewijs. Vooral bij moelijk bereikbare bedrijven of buitendienst functies zal dit een pre zijn. Daarnaast wordt er vaak een lange lijst van competenties en ervaring met verschillende software pakketten vereist. In veel gevallen herkent men zich gedeeltelijk in deze eisen en neigt men niet te solliciteren vanwege het gebrek aan ervaring met het betreffende software pakket. Wees hier tijdens de sollicitatie procedure je dus ook van bewust zodat mogelijk talent je niet ontglipt.
 

Selecteer de juiste media

Nu de vacature is opgesteld is het belangrijk om relevante media te selecteren om de vacature openbaar te maken. Wanneer je een specifiek functie wil invullen heeft het publiceren in een lokale krant vaak vrij weinig zin. Websites zoals nationalevacaturebank of indeed zijn hier juist wel voor geschikt. Hier is het tevens gemakkelijk om de vacature voor mensen met een bepaalde opleiding beschikbaar te maken. Naast vacaturewebsites behoort LinkedIn ook zeker tot de mogelijkheden. Vacatures kunnen hier op geplaatst worden maar HR medewerkers kunnen ook zelf op zoek gaan naar de geschikte kandidaat.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *