Zou je graag gastouder willen worden en wil je dan weten wat erbij komt kijken en welke stappen je hiervoor moet nemen? Het is een flexibele en zeker ook leuke baan waarbij je met kinderen kan omgaan. Maar dit houdt ook in dat je een verantwoordelijke baan hebt. Hierdoor zijn er een aantal eisen aan het werk als gastouder verbonden. Een diploma, ingeschreven staan bij een gastouderbureau en een gedragsverklaring. Hier worden de stappen die je moet volgen uitgelegd, zodat je zelf als gastouder aan de slag kunt gaan.

Gastouder

Als gastouder pas je tegen betaling op kinderen van anderen. De opvang gebeurd over het algemeen bij de gastouder of bij de ouders thuis. Het brengen van kinderen naar een gastouder valt onder de kinderopvang en hiervoor is het voor de ouders mogelijk om een vergoeding te krijgen. Als gastouder pas je meestal op wanneer de ouders aan het werk zijn.

Eisen voor de gastouder

Om als gastouder te mogen werken moet je aan een aantal eisen voldoen. Deze zijn, naast een minimum leeftijd van 18 jaar:

 

  • De gastouder moet gediplomeerd zijn
  • De gastouder moet bij een gastouderbuerau ingeschreven staan
  • Er is een Verdrag Omtrent het Gedrag noodzakelijk

 

Diploma

Als gastouder is het verplicht om een geschikt diploma te hebben. Dit diploma moet op de diplomalijst gastouders staan. Eventueel volstaat het certificaat goed ouderschap of Ervaringscertificaat ook. En de gastouder heeft een EHBO diploma, welke is gericht op kinderen, nodig.

 

Gastouderbureau

Door je in te schrijven bij een gastouderbureau kun je gastouder worden. Het gastouder bureau moet wel geregistreerd zijn in het landelijk register voor kinderopvang en peuterspeelzalen.

 

VOG

De Verklaring Omtrent het Gedrag is een vereiste. Deze kun je bij je gemeente aanvragen.


Verder is het belangrijk dat de Nederlandse taal vloeiend gesproken kan worden. En je moet natuurlijk van kinderen houden en liefst ook ervaring hebben met het opvoeden ervan. Je bent er dagelijks mee bezig dus je moet wel weten hoe je bepaalde zaken op moet pakken. En verantwoordelijk gedrag uitdragen naar de kinderen.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *