Een van de meest succesvolle games van 2015 is Dying Light.
De game is sinds januari 2015 de meest gedownloade horror game ooit.
Dying Light downloaden wordt aangemoedigd door de makers, en komt steeds vaker voor.
Het downloaden van een game is een stuk makkelijker dan het kopen van een tastbaar product, een producent heeft logistiek veel minder omkijken. De game heeft zijn succes mede te danken aan het aantal platforms waarvoor het is uitgegeven. Het is namelijk mogelijk om de game te downloaden voor zowel Windows, Linux, de Playstation 4 als de Xbox One.
Games worden steeds mooier
Dying Light is een duidelijk bewijs dat video games steeds mooier worden.
De ingame beelden zijn zo realistisch dat je soms het idee hebt dat je naar een film zit te kijken waar je deel van uitmaakt. Dat was 20 jaar geleden wel anders. In 1995 waren de games Doom en Quake de meest bekende en geliefde first person shooters. Voor die tijd waren deze games prachtig maar grafisch zag het er niet realistisch uit. Tegenwoordig eisen games zoveel van een grafische kaart, processor en RAM dat een echte fanatieke gamer om de 2 jaar een nieuwe computer nodig heeft.
In de nabije toekomst is het waarschijnlijk gangbaar dat men echt deel uit gaat maken van een video game. Met de heruitvinding van 3D en de uitvinding van Oculus Rift, een headset speciaal gemaakt voor virtual reality 3D games, kruip je echt in een 3D wereld.
Omdat consumenten ontzettend veel geld investeren in de nieuwste games en bijbehorende hardware, blijven gigantische bedrijven zoals Microsoft onderzoek doen naar vernieuwende producten. Voorlopig houdt het niet op, games zullen uiteindelijk zo realistisch worden dat deze niet te onderscheiden zijn van realiteit. Een beangstigend idee maar als producten rekening houden met de psychologische factoren zou de opkomst van zeer realistische 3D games juist positief kunnen zijn.
Zijn games verslavend?
Als je wordt aangevallen door een horde zombies en ze te slim af moet zijn, levert dat bij veel spelers een adrenaline verhoging op. Lukt het om een level verder te komen, dan is er opluchting en wordt men beloond met endorfine, dopamine en andere stoffen waardoor men zich prettig gaat voelen.
Je moet je afvragen of dit gezond is. Het is in elk geval de primaire reden waarom mensen verslaafd raken aan gamen. Het werkt als een iedere andere verslaving. Doe het en je krijgt een bepaalde rush. Op een gegeven moment kan men niet meer zonder die rush. Sinds de komst van DSM 5, het handboek van psychiaters en psychologen, wordt een game verslaving officieel erkend als een verslaving. Het zijn vaak jongeren, die worden opgenomen in ontgiftingscentra, waar ook mensen zitten voor een alcohol- of drugsverslaving.
Gelukkig is niet iedereen vatbaar voor een dergelijke verslaving maar naar mate games realistischer worden is de kans dat men verslaafd raakt groter. Enorme game ontwikkelaars hebben er baat bij als hun klanten verslaafd raken aan een game, ze geven immers veel meer geld uit aan games.