Vandaag de dag pakken we onze smartphone om een selfie te maken of een speciaal moment vast te leggen. Er zijn uitstekende fotocamera’s die voor een appel en een ei te koop zijn.
Het is zelfs mogelijk om in de diepzee foto’s te maken met speciale onderwatercamera’s.
Er zijn talloze uitmuntende merken camera’s, waaronder Nikon, Sony en de Panasonic LUMIX camera, die men kan aanschaffen voor minder dan een paar honderd euro.
Maar hoe het zo ver gekomen dat we met een smartphone of mini-camera in HD formaat foto’s kunnen maken? Laten we eens kijken naar de geschiedenis van de fotocamera!

De geschiedenis van de fotocamera

Er zijn vele genieën geweest die beschreven dat het mogelijk is om een afbeelding te maken middels een apparaat. Al in 320 voor Christus beschreef Aristoteles van Stagira dat het mogelijk was om een beeld vast te leggen. De donkere kamer (camera obscura) bedoeld voor fotografie, werd door Leonardo da Vinci beschreven in een zeer duidelijke tekening.

fotocamera
De eerste echte foto ooit

De eerste ‘echte’ fotocamera
De eerste echte fotocamera stamt uit 1816 en is inmiddels al 199 jaar oud. Een Fransman genaamd Joseph Nicéphore Niépce, gebruikte een materiaal dat zeer gevoelig was voor licht. Hij deed dit in een donkere kamer, genaamd een camera obscura. De kwaliteit was alles behalve goed. Enkele jaren later, in 1822, gebruikte Joseph Nicéphore Niépce een plaat, die gemaakt was van bitumen.  Op die plaat werden de foto’s afgedrukt.
Eigenlijk geen foto’s, zeg maar een foto.
Niépce had namelijk een belichtingstijd nodig van ruim minimaal acht uur, bij vol zonlicht.
Het lukte Joseph Nicéphore Niépce om een foto te maken van dakramen, al was de kwaliteit vreselijk slecht. In de Franse plaats, Saint Loup de Varennes, waar Niépce de eerste echte foto maakte, staat nog steeds een standbeeld ter ere van zijn succes. Na Niépce zijn er wereldwijd talloze andere natuurkundigen geweest die een grote bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de fotocamera zoals we die vandaag de dag kennen.
De belangrijkste bijdrage na het succes van Niépce, stand uit 1981.

Opkomst van de digitale fotocamera

In 1981 werd de eerste digitale fotocamera namelijk ontwikkeld.
Het bekende fotorolletje maakte plaats voor een beeldsensor die uitermate lichtgevoelig was.
Naarmate de technologische revolutie zich verder ontwikkelde en mensen toegang kregen tot steeds snellere computers, verdwenen fotocamera’s met filmrolletjes erg snel.
Mensen namen een foto, uploaden die naar hun computer en deelde die met anderen.
Winkels en bedrijven die zich hadden gespecialiseerd in het ontwikkelen van foto’s, gingen massaal failliet. Tegenwoordig kunnen de betere fotocamera’s niet alleen foto’s maken maar ook video’s opnemen. Nu en helemaal in de nabije toekomst, zal 4K, ook wel Ultra HD, de standaard worden voor camera’s. Er zijn zelfs al smartphones die in staat zijn om foto’s te maken in Ultra HD kwaliteit.
De vraag is wat de toekomst ons allemaal gaat brengen, men is momenteel al bezig met de ontwikkeling van holografische foto en video camera’s.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *