Een fotograaf zonder fotobewerkingsprogramma is praktisch niks. Iedere foto die een fotograaf maakt, wordt bewerkt. Er zijn veel verschillende programma’s met verschillende specialisaties. Het verschilt natuurlijk per foto wat je moet bewerken en welke technieken je nodig hebt. Vraag jij jezelf af wat het beste fotobewerkingsprogramma is? LINK fotografie uit Breda zet de verschillen op een rijtje.

Adobe Photoshop CC of CS

Photoshop van Adobe is het meest uitgebreide programma dat je kunt gebruiken voor foto’s. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden die je als fotograaf kunt gebruiken. Naast het bewerken voor foto’s wordt het ook door veel designers gebruikt. Hierdoor zijn er redelijk veel mogelijkheden voor beide functies, waardoor het verwarrend kan werken. Als fotograaf heb je de snufjes voor designers niet direct nodig, en andersom. Dit is het gevaar, waardoor je de tijd moet nemen om het bewerken goed onder de knie te krijgen.

Adobe Lightroom

Adobe Lightroom is een programma dat speciaal voor fotografen is ontwikkeld, waardoor het een efficiënt programma is. Er zijn allerlei handige opties wat het programma tot een fijn bewerkingsprogramma maakt. Het is namelijk opgedeeld in modules, waardoor je middels een bibliotheek foto’s kunt structureren. Het opsporen van foto’s maakt het zo erg makkelijk. Alle modules en bewerkingsopties zitten onder elkaar, waardoor je deze snel en overzichtelijk bij elkaar hebt. Over het algemeen is het Adobe Lightroom een stuk makkelijker in gebruik dan Photoshop.

Photoshop Elements

Photoshop Elements is eigenlijk het kleine zusje van Adobe Photoshop. De programma’s lijken veel op elkaar, maar met Photoshop Elements heb je net wat minder mogelijkheden. Het werken met lagen, frames en creatieve elementen is het zelfde. Maar de opties zijn erg basic waardoor je als professioneel fotograaf waarschijnlijk niet datgene kunt doen, wat je wil doen.

Aperture

Dit fotobewerkingsprogramma is gemaakt door Apple en daardoor alleen te gebruiken op een Mac computer. Qua functionaliteit lijkt het op Adobe Lightroom. Het grote nadeel is echter dat Apple heeft besloten de software sinds 2014 niet meer verder te ontwikkelen, ze stoppen er dus mee. Het heeft dus niet veel zin om Apperture eigen te maken, omdat het niet meer met de tijd mee ontwikkelt.

Picasa

Picasa is hét fotobewerkingsprogramma voor de huis, tuin en keukenfotograaf. Het is gratis en erg gebruiksvriendelijk. Zodra je het programma opstart, is duidelijk hoe het in elkaar steekt. Het nadeel is wel dat Picasa vrij beperkte mogelijkheden heeft en je dus foto’s niet optimaal kunt bewerken.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *