Er zijn in Nederland jaarlijkse vele verschillende feestdagen.
feestdagDe meeste feestdagen hebben een christelijke achtergrond.
Zo denken sommige mensen dat we met pasen het bestaan van de paashaas vieren maar eigenlijk vieren christenen dat Jezus is opgestaan uit de dood.
Sommige mensen hechten erg veel waarde aan feestdagen, terwijl andere mensen er niets om geven.
De kerstdagen zijn voor christelijke Nederlanders belangrijke feestdagen, terwijl de gemiddelde christelijke Nederlander niets geeft om het islamitische ramadan.

Feestdagen, recht op een vrije dag of niet?

Het is in de collectieve arbeidsovereenkomst vastgelegd wanneer iemand recht heeft op een vrije feestdag. Op enkele feestdagen is het zo dat men recht heeft op een vrije dag maar dan niet door betaald krijgt. Er zijn echter ook vrije dagen waarop een werkgever iemand verplicht moet doorbetalen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kerstdagen en pasen. Bevrijdingsdag, Koningsdag en Hemelvaartsdag zijn natuurlijk feestdagen maar niet per definitie vrije dagen.
Het is aan de werkgever om te bepalen of een werknemer toch vrij kan krijgen.
Goede vrijdag is een feestdag maar pas na zes uur in de avond heeft een werknemer vrij, zodat deze naar een kerk kan gaan om de kruisiging en dood van Jezus te herdenken.
Er zijn dus vele feestdagen maar werknemers hebben niet altijd vrij op deze dagen.
Een voordeel van officiële feestdagen, waarop men recht heeft op een betaalde vrije dag is dat men soms toch moet werken. Als iemand met kerst moet werken, wordt iemand betaald als een zondagsdienst, veelal met een aanzienlijke bonus.

Een Nederlandse feestdag en geloof

Het is nogal vreemd. Nederland is een multicultureel land, er wonen mensen van allerlei afkomsten in Nederland, met allerhande geloven. Na het christendom is islam het tweede grootste geloof in Nederland. Met de kerstdagen hoeft een moslim niet te werken. Hij of zijn heeft net zoals een Nederlander onbetaald verlof. Een moslim heeft echter ook onbetaald verlof als er een bepaalde islamitische feestdag plaats heeft. Of terwijl, een moslim heeft vaker een officiële vrije, doorbetaalde feestdag dan een christelijke Nederlander.
Het zou misschien beter zijn als er een algemene collectieve arbeidsovereenkomst zou zijn waarin werknemers in de verschillende sectoren recht hebben op een bepaald aantal vrije dagen, die zij zelf mogen uitkiezen. Op die manier kan een christen betaald vrij nemen met pasen en kerst en een moslim op de dagen die hij of zij verkiest.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *