Het is voor bedrijven verplicht om BHV gecertificeerd personeel in dienst te hebben. Er moet ten alle tijden minstens één werknemer aanwezig zijn die het BHV certificaat heeft. De regels die hiervoor gelden zijn niet altijd even duidelijk. Het is een beetje verschillend hoeveel werknemers een bedrijf heeft. Maar ook het aantal locaties, de indeling of grootte van die locaties en de werkzaamheden zijn belangrijk als je het aantal gecertificeerde werknemers wilt specificeren. Om een certificaat te behalen moet leg je een BHV examen. Deze maak je na de cursus BHV. De cursus duurt twee dagen indien je nog geen certificaat hebt. Als je een herhalingscursus volgt duurt dit slechts één dag.

Inhoud cursus

De cursus bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. In grote lijnen zijn dat:

  • Brandbestrijding
  • Communicatie en ontruimen van gebouwen
  • Eerste hulp bij ongelukken door middel van levensreddende handelingen

Tijdens een BHV cursus wordt niet alleen de theorie behandeld. Praktijk oefeningen zullen niet ontbreken om de kennis goed onder de knie te krijgen. Zo ben je als BHV’er in de praktijk beter voorbereid als er echt een ongeluk is op de werkvloer. Ook met brandjes. Als BHV’er ben je in staat om beginnende brandjes te blussen. Die kunnen voorkomen op kantoor, maar ook in een werkplaats bijvoorbeeld. De kennis die aan bod komt is heel relevant en zorgt er in potentie voor dat escalaties tijdens ongelukken of incidenten op het werk voorkomen kunnen worden. Er wordt genoeg geoefend met verschillende materialen om een beginnende brand te kunnen blussen.
Een beginnende brand is een brand die nog bij de oorsprong van zijn ontstaan is. De brand is dus nog niet overgeslagen naar een volgend object. Afhankelijk van het type brand gebruik je een ander type blusmiddel (mits deze voorradig is uiteraard).

Het certificaat

Om het certificaat te behalen moet je een toets goed afleggen. Hierbij worden ook de theorie en praktijk getoetst. Bij voldoende kennis zul je het certificaat behalen en ben je dus een BHV’er, ofwel bedrijfs hulp verlener. Het certificaat is zoals eerder genoemd slechts één jaar geldig. Hierna volgt jaarlijks een herhalingscursus die slechts één dag in beslag neemt om de kennis te herhalen en het certificaat te behouden.
De vragen bij de toetsen zijn niet heel moeilijk, maar het is wel belangrijk om goed op te letten tijdens de cursus. Op deze manier is het examen goed te doen en zul je weggaan met het BHV certificaat op zak. Hiermee laat je zien dat jij voldoende kennis hebt om in te grijpen bij ongelukken of brand en dit is heel waardevol. Natuurlijk hoop je dat je het niet hoeft te gebruiken, maar indien nodig weet je wat je moet doen.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *