Na een lange werkdag, ruzie met je partner of een triest einde van je lievelingsserie een overheerlijke hamburger met friet en een grote milkshake, die bij de drive in meegegeven worden in papieren zakken, wegwerken heeft blijkbaar geen effect op je gemoedstoestand.

Troostvoedsel tijdens de film

Aan de Universiteit van Minnesota werd onderzoek gedaan naar het effect van troostvoedsel op de emotie. De testgroep, bestaande uit een groep studenten, kreeg na het kijken van stukken uit trieste films allemaal iets te eten.
De ene helft van de groep kreeg eten wat ze lekker vonden. De andere helft kreeg hun troostvoedsel, wat voorafgaand aan het onderzoek was doorgegeven. De hele groep werd toen gevraagd of zij zich beter voelden. Opmerkelijk genoeg reageerden beide groepen hetzelfde en waren alle studenten wat gelukkiger.
Om een goed beeld te krijgen van het effect van eten op de gemoedstoestand werd hierna onderzocht hoe ze reageerden zonder eten. De ene helft kreeg het troostvoedsel en de andere helft kreeg niks te eten. Hieruit bleek dat weer alle studenten zich hetzelfde voelden.

Zit allemaal tussen de oren

Uit het onderzoek dat werd gedaan onder de studenten blijkt dus dat het niet uitmaakt of en wat er gegeten wordt na zo’n emotioneel moment (in dit geval het kijken van trieste filmstukken). Sommige mensen hebben in hun hoofd zitten dat bepaald eten de gemoedstoestand verbeterd, terwijl dat geen verschil maakt met ander of geen eten.
Aan het onderzoek kunnen niet veel rechten ontleend worden. Er is met een aantal factoren geen rekening gehouden. Zo is het onderzoek alleen gebaseerd op de reactie na het bekijken van een trieste film, geen andere aspecten die bepaalde emoties los kunnen krijgen. Daarbij is er hier geen rekening gehouden van het eten van troostvoedsel op locatie. Thuis, op school of in een bioscoop iets eten geeft misschien hele andere reacties.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *