Een elektrische halsband voor een hond is een apparaat waarmee je een hond stroomschokken toe kunt dienen op het moment dat deze storend gedrag vertoond. Daarnaast kun je een hond of soortgelijk huisdier op deze manier ook leren waar hij wel en niet mag komen. Zo kun je een hond bijvoorbeeld aanleren dat de slaapkamer en badkamer voor hem ‘verboden terrein’ zijn.
Waar komt deze uitvinding vandaan?
Oorspronkelijk komt deze methode uit de Verenigde Staten, maar inmiddels zie je in Nederland ook honden met een elektrische halsband rondlopen. De elektrische halsband wordt ook wel ‘teletakt’ genoemd. Hij wordt vooralsnog voornamelijk gebruikt in de volgende situaties:

  • Door verenigingen die zich bezig houden met het trainen van honden voor waak- en verdedigingswerk. De elektrische halsband wordt dan gebruikt wanneer honden een pakwerker bijvoorbeeld niet snel genoeg loslaten, op momenten dat honden niet op de juiste manier volgen of als ze niet of niet snel genoeg op een commando reageren.
  • Bij het trainen van jachthonden en dan vooral bij het ‘hazenrein’ maken van de hond, d.w.z. de hond leren dat ze niet op eigen initiatief achter wild aan mogen. Het is dan belangrijk dat de hond leert wachten op het commando van het baasje.
  • Als laatste redmiddel tijdens gedragstherapie.

Een omstreden methode
Mensen zijn het behoorlijk met elkaar oneens over deze elektrische halsband voor honden. Veel mensen zijn fel tegen dit product omdat het niet diervriendelijk zou zijn. Daarom is het belangrijk om de elektrische halsband voor een hond alleen te gebruiken in specifieke situaties en na grondig bestuderen van de handleiding.
Laatste redmiddel
Tegelijkertijd zitten veel baasjes regelmatig met hun handen in hun haar. Want wat doe je als gewoon opvoeden echt niet werkt? Of als je als baasje echt je hond niet aan kan? De dierenasiels zitten namelijk al vol genoeg met honden en katten die een nieuwe eigenaar zoeken en misschien is in zo’n situatie een elektrische halsband voor een hond bijvoorbeeld wel gerechtvaardigd. Het voorkomt dan dat baasje en hond uit elkaar gaan, wat vaak ook uit wanhoop of machteloosheid gebeurt en geen duurzame oplossing is want de volgende eigenaar krijgt dan te maken met hetzelfde storende gedrag. Daarom is er voor het gebruik van deze halsband in bepaalde situaties wel wat te zeggen. De elektrische halsband voor de hond kan daarnaast ook uitkomst bieden in de eerder genoemde trainingssituaties, waarbij bepaalde grenzen niet op een andere manier aangegeven kunnen worden. De elektrische halsband kan dan helpen.
Bron Tech66

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *