Als vertegenwoordiger heb je vaak een commerciële opleiding gevolgd en vertegenwoordig je zoals de naam het al zegt een bedrijf, dienst of product. Je kunt als vertegenwoordiger in vrijwel elke branche en bij elk soort bedrijf terecht komen. Dit zorgt dan ook voor een redelijk grote vraag naar goede vertegenwoordigers. Wanneer je werkzaam bent als vertegenwoordiger van een bedrijf, ben je vaak verantwoordelijk voor de verkoop van een dienst of product. Hierbij zul je onder andere de volgende taken uitvoeren. Offertes opstellen, potentiële klanten benaderen, marktonderzoek, klantcontact onderhouden, adviseren en problemen van klanten oplossen. Je bent in veel gevallen het eerste aanspreekpunt van een klant, waardoor je communicatief sterk moet zijn en waarschijnlijk regelmatig onderweg bent voor afspraken.

Accountmanager of vertegenwoordiger?

De taken van een vertegenwoordiger komen redelijk overeen met die van een accountmanager. Deze twee beroepen worden dan ook nogal eens samengevoegd. Een accountmanager is echter vaak meer verantwoordelijk voor vaste accounts en minder bezig met verkoop en het binnenhalen van nieuwe klanten. Wel vragen beide rollen om dezelfde soort eigenschappen in een persoon.

Als vertegenwoordiger moet je aan de volgende eigenschappen voldoen:

  • Flexibel
  • Communicatief
  • Commercieel inzicht
  • Productkennis
  • Zelfstandig
  • Stressbestendig
  • Klantgericht
  • Representatief

Bovenstaande eigenschappen horen bij een zelfverzekerd persoon, die niet snel van zijn stuk wordt gebracht. Het is in deze functie ook belangrijk het product/merk waar je mee werkt door en door te kennen. Potentiële klanten zullen namelijk als eerste bij jou aankloppen met vragen. Met jouw overtuigingskracht haal je iedereen over om vaste klant te worden en met je kennis weet je elke vraag te beantwoorden.

De leukste vertegenwoordiger vacatures

Herken je jezelf in het bovenstaande verhaal, dan ga je een uitdaging vast niet uit de weg. Wanneer je als vertegenwoordiger aan de slag wil bij een nieuw bedrijf heb je de keuze uit veel verschillende vertegenwoordiger functies door heel Nederland. Hierbij is het verstandig dat je op zoek gaat naar een functie in een branche die je aantrekt. Wanneer je affiniteit hebt met het product/dienst is het namelijk veel makkelijker om dit te verkopen en hier advies over te geven. Als je gaat solliciteren op een vertegenwoordiger vacature, is het dan ook van belang al wat kennis van het specifieke product of dienst te hebben. Hiermee kun je je onderscheiden van andere mogelijke kandidaten voor de functie.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *