Het is vaak een moeilijke en vooral spannende beslissing: je eigen bedrijf starten. Veel mensen lopen met het idee rond, maar durven de stap niet te wagen. De onzekerheid houdt hen tegen en dat is eigenlijk erg jammer. Als jij overtuigd bent van je kunnen en het is je droom om voor jezelf te beginnen, dan ben je gek als jij je laat leiden door angst. Velen hebben een droom, een passie of een ontzettend goed idee en blijven hier maar mee rond lopen. Achteraf krijgen ze er ontzettend veel spijt van dat ze het nooit hun droom achterna zijn gegaan. Je leeft maar één keer en je moet je hart achterna gaan. Je krijgt namelijk geen tweede kans. Mensen verschuilen zich vaak achter het excuus dat het nu niet de goede tijd is, maar dan is het nooit de juiste tijd. Je moet durven en doorpakken. Het kan zijn dat je enige omscholing nodig hebt, maar je kunt genoeg cursussen en opleidingen volgen. Zo is een cursus financieel administratief medewerker erg handig als je voor jezelf gaat beginnen.
 

Redenen om voor jezelf te beginnen

Er zijn zat mensen die met het idee rondlopen om een eigen bedrijf te starten. Voor veel mensen moet er eerst wat gebeuren voordat ze die stap durven te wagen. Ze zijn namelijk bang voor de onzekerheid op het gebied van loon bijvoorbeeld. Als je in loondienst bent, weet je precies wat er maandelijks op je rekening wordt bijgeschreven. Als ondernemer kan dat per maand verschillen. Je ziet steeds vaker dat mensen de stap pas durven te nemen als ze bijvoorbeeld ontslagen zijn of geen contractverlenging hebben gekregen. Dan hebben ze toch niet zoveel meer te verliezen. Het kan ook zijn dat jij heel technisch bent en al jarenlang onder een baas werkt. Heb jij het idee dat je het beter kunt? Bewijs dat dan en laat zien hoe jij de dingen aan zou pakken. Natuurlijk moet je dan wel opletten dat je niet te eigenwijs bent en dat je wel open blijft staan voor andere ideeën. Er zijn daarnaast nog genoeg andere redenen om voor jezelf te beginnen.

  • Je beheerst je eigen toekomst. Jij bepaalt wat er gebeurd en je kunt jouw sterke kanten optimaal benutten. Niemand die jou vertelt wat je moet doen of welke weg je in moet slaan. Dit bepaal je helemaal zelf. Het is wel belangrijk dat je weloverwogen keuzes maakt.
  • Je beheerst je eigen tijd. Dit is vooral iets dat in de loop der jaren gaat ontwikkelen. In het begin heb je het gigantisch druk en heeft een dag eigenlijk niet genoeg uren. Naar mate de jaren vorderen, krijg jij steeds meer grip op je tijd en krijg je iets meer vrijheid.
  • Fiscale voordelen. Op het gebied van reizen, kosten en telefoons, is het erg voordelig om een ondernemer te zijn. Je hebt allemaal regelingen waar je gebruik van kunt maken. Vraag aan je boekhouder of administratief medewerker welke voordelen allemaal voor jou gelden.
  • Je bepaalt voor welke klanten je wel en niet wil werken. Daarnaast bepaal je ook het loon van je werknemers en van jezelf.

Als ondernemer heb je vrijheid, kies je voor je eigen pad en je eigen strategie en doelen. Het vergt wat moed, maar je krijgt er genoeg voor terug. Zolang je maar realistische doelen opstelt en met beide benen op de grond blijft staan, kom je een heel eind.
 

Ondernemen

Je hoeft niet meteen een ondernemer in hart en nieren te zijn. Natuurlijk is het makkelijker als je commercieel bent ingesteld en een beetje de klappen van de zweep kent, maar je kunt het ook gewoon leren. Volg cursussen en praat met andere ondernemers. Wees niet bang om advies te vragen. Juist advies vragen is een teken dat je wilt leren en vooral geen teken van zwakte. Je gaat echt niet binnen twee maanden de nieuwe Steve Jobs worden of Donald Trump. Begin rustig en misschien wel in je schuur of gewoon bij jouw thuis aan de eettafel. Naarmate je het drukker krijgt, kun je gaan kijken naar een kantoorpand.
 

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *