Een sixpack

Met de term sixpack wordt gerefereerd aan buikspieren waarvan de contouren goed zichtbaar zijn. Indien de buikspieren voldoende ontwikkeld zijn, en het lichaamsvetpercentage voldoende laag, zijn onder de borst 2 kolommen met elk 3 buikspieren te zien. De term sixpack komt van deze 6 goed zichtbare buikspieren.

Een sixpack is een schoonheidsideaal

Veel mannen willen een sixpack vanwege cosmetische redenen, een sixpack vormt onderdeel van het mannelijke schoonheidsideaal. Een sixpack vormt een vast onderdeel bij de mannelijke modellen welke producten zoals after shave en ondergoed aanprijzen in tv commercials. In de professionele sfeer zien we verder ook sixpacks onder mannelijke acteurs en bodybuilders. Naast deze professionals zijn er tal van mannen welke er veel voor doen en laten om een sixpack te (kunnen) hebben.
Onder vrouwen leeft het schoonheidsideaal van een sixpack veel minder, het vrouwelijke schoonheidsideaal is meer gericht op een strakke buik en een slanke taille. Al zijn daar natuurlijk uitzonderingen op, zo is een sixpack voor vrouwelijke bodybuilders een voorwaarde om succesvol te zijn in bodybuilding wedstrijden.

Voorwaarden voor een sixpack

Voor een sixpack zijn er twee voorwaarden: goed ontwikkelde buikspieren en een laag vetpercentage. Aan beide voorwaarden moet voldaan worden om de contouren van de buikspieren goed zichtbaar te krijgen. Goed ontwikkelde buikspieren zullen niet zichtbaar zijn als deze verscholen liggen onder lichaamsvet. En bij een mager persoon zullen de buikspieren niet zichtbaar zijn als deze niet goed ontwikkeld zijn.

Het trainen van de buikspieren

Om de buikspieren te ontwikkelen zullen deze getraind moeten worden. Dit wordt door middel van buikspieroefeningen gedaan, deze oefeningen richten zich op de buikspieren, waarbij de overige spieren slechts een ondersteunende functie van de beweging hebben. Op het moment dat spieren getraind worden ontstaat er schade aan de spierweefsels. Het lichaam reageert hierop door deze schade te herstellen en een beetje extra spierweefsel aan te maken. Doordat er extra spierweefsel aangemaakt wordt zullen de spieren sterker en groter worden. Het groter worden van de buikspieren zorgt er voor dat deze beter zichtbaar worden waardoor uiteindelijk het felbegeerde sixpack zal te zien zal zijn. Voor de aanmaak van spierweefsel heeft het lichaam eiwitten nodig.

Een laag vetpercentage voor een sixpack

Als aan de voorwaarde van goed ontwikkelde buikspieren is voldaan dan zal het vetpercentage voldoende laag moeten zijn om de contouren van de buikspieren zichtbaar te krijgen. Bij een vetpercentage van 12% of lager zullen de contouren van de buikspieren goed te zien zijn. Om het lichaamsvetpercentage om laag te brengen of laag te houden zal er een strikt dieet gevolgd moeten worden. Een dieet welke eiwitrijk is – voor de opbouw van spiermassa zijn immers eiwitten nodig – en welke niet teveel calorieën bevat. Omdat het dieet wel voldoende eiwitrijk dient te zijn worden er calorieën in de vorm van koolhydraten en vetten omlaag gebracht.
In de praktijk is het vaak zo dat men naast het volgen van een strikt dieet nog andere maatregelen neemt om het vetpercentage om laag te brengen of te houden. Een populaire maatregel is het beoefenen van uithoudingssporten zoals hardlopen en fietsen.
Daarnaast worden vaak ook andere spiergroepen naast de buikspieren getraind. Door het trainen van de andere spiergroepen zal het lichaam meer spiermassa aanmaken. En hoe hoger de spiermassa van het lichaam hoe meer calorieën het zal verbranden voor de metabolisme. Een gespierd lichaam zal in rust meer calorieën verbranden.

De opbouw van de buikspieren

De buikspieren zijn een groep spieren welke de verbinding tussen het bekken en de borstkast vormen. Buikspieren zijn nodig voor essentiële lichaamsfuncties zoals adem halen, urineren en de behoefte doen. Buikspieren zijn nodig voor de bewegelijkheid van de romp bij het draaien en bukken. Slecht ontwikkelde buikspieren kunnen dan ook de oorzaak zijn van rugklachten.
Buikspieren zijn te verdelen in drie groepen, de buitenste, de achterste en voorste buikspieren. Iedere buikspiergroep bestaat uit verschillende spieren.
De uitwendige schuine buikspier en de inwendige schuine buikspier vormen samen de groep welke aangeduid wordt als buitenste buikspieren. De piramidevormige spier en de rechte buikspier vormen de groep welke aangeduid wordt als de voorste buikspieren. De rechte buikspier is de spier welke – mits deze goed ontwikkeld is en het vetpercentage voldoende laag – zichtbaar is met de kenmerkende sixpack vorm. De musculus sacrococcygeus dorsalis, de musculus quadratus lumborum en musculus sacrococcygeus ventralis vormen de groep welke aangeduid wordt als de achterste buikspieren.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *