Het is normaal dat men perioden heeft waarin het libido lager is dan normaal, dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Als het verlaagde libido van tijdelijke aard is dan is dat normaal en hoeft het geen probleem te vormen. Indien binnen een relatie één van de partners een langere periode een verlaagd libido heeft, dan kan dit de relatie onderdruk zetten. Naar schatting hebben 20% van de vrouwen een verlaagd libido en 15% van de mannen. Kenmerken van een verlaagd libido is dat men niet snel meer seksueel opgewonden raakt en als men minder plezier beleeft aan seks.

De gevolgen voor een relatie bij een verlaagd libido

Binnen een relatie is intimiteit belangrijk voor het onderhouden van de relatie. Een intieme liefdesrelatie zorgt voor geborgenheid. Het aantal liefdesrelaties welke stuklopen vanwege gebrek aan intimiteit wordt geschat op circa 30%.
Als binnen een relatie één van de partners steeds het initiatief voor intimiteit moet nemen en daarbij regelmatig nul op rekest krijgt, dan zal dit slecht zijn voor het onderhouden van de relatie. De partner welke initiatief neemt zal zich afgewezen voelen en geïrriteerd, boos of verdrietig kunnen worden. De initiatiefnemer zal zich bovendien minder aantrekkelijk gaan voelen. Omdat de initiatiefnemer zich minder aantrekkelijk voelt zal deze zich afstandelijker tegenover de andere partner gaan gedragen. Dit zorgt voor een grote wig tussen de partners in de relatie wat er voor zal zorgen dat men verder uit elkaar komt te staan.
De partner met het verlaagde libido kan zich schuldig gaan voelen vanwege het afwijzen van intimiteit of het gevoel krijgen naar de wensen van de andere te moeten schikken. Om ruzie of teleurstelling te voorkomen kan men toegeven aan de intimiteitswensen van de andere partner. Bij intimiteit tegen de zin in zal dit een negatief hebben op de eigenwaarde. De afwijzing van intimiteit zal bij de initiatiefnemer ook een negatief effect op de eigenwaarde hebben. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij beide partners steeds verder uit elkaar komen te staan, deze situatie kan uiteindelijk tot gevolg hebben dat er een relatiebreuk ontstaat. Wat ook vaak voorkomt is dat de initiatiefnemer zijn heil elders zal gaan zoeken en zal vreemdgaan.

Oorzaken van een verlaagd libido

Het is normaal dat men bij het ouder worden minder zin een seks zal krijgen. Dit is een geleidelijk proces wat te maken geeft met de verandering van de hormoonhuishouding welke gepaard gaan met het verstrijken van de jaren. Bij mannen zullen na hun 20e de testosteronwaarden geleidelijk afnemen. Testosteron is het hormoon wat zorgt voor de geslachtsdrift. Bij vrouwen nemen met het verstrijken van de jaren de oestrogeenwaarden af, een afname van oestrogeen zorgt ervoor dat de schede minder gevoelig wordt.
De oorzaak van een verlaagd libido is meestal een psychologische oorzaak, maar kan ook het gevolg zijn van een lichamelijke oorzaak zoals overgewicht.
De meest voorkomende oorzaak van een verlaagd libido is stress. Door de drukte welke men heeft, met het werk en/of het gezin draaiende houden, is men vermoeid en heeft men geen zin of energie meer voor seks. Waar seks juist een moment van ontspanning kan brengen ziet men ertegenop en geeft het extra druk (om te presteren). Door de toegenomen druk heeft men geen zin meer in seks.
Mensen welke in een depressie zitten hebben meestal ook een verlaagd libido, bij hen verdwijnt vaak de zin in seks in zijn geheel. Bij een depressie kan men niet meer genieten van de mooie dingen welke het leven te bieden heeft, seks is één van de dingen waarvan men niet meer kan genieten.
Een gebeurtenis waarbij sprake is van seksueel misbruik kan er voor zorgen dat men geen zin in seks meer heeft. Negatieve ervaringen welke men op het gebied van seks kan hebben gehad zijn een verkrachting of incest. Door de negatieve ervaringen op seksueel gebied wordt seks geassocieerd met negatieve gevoelens zoals angst, pijn of vernedering.
Een verlaagd libido kan ook veroorzaakt worden als bijwerking van bepaalde medicijnen. Bepaalde type antidepressiva, kalmeringsmiddelen en bètablokkers staan erom bekend dat deze slecht zijn voor het libido.
Mits alcohol met mate wordt gedronken kan dit juist goed zijn voor het libido. Bij het drinken van grote hoeveelheden alcohol, of bij stelselmatig vaak drinken, zal alcohol juist een negatief effect op het libido hebben.
Bij vrouwen heeft de menstruatiecyclus ook invloed op het libido. Rond de ovulatie hebben vrouwen over het algemeen meer zin in seks.
Tot slot kunnen relatieproblemen ervoor zorgen dat de zin in seks minder wordt of verdwijnt.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *