Wanneer je wat ouder wordt, of gewoon geen zin hebt op tegen de viaducten op te trappen, dan kun je een e bike kopen. Je hebt geen last meer van tegenwind, je fietst tientallen kilometers door de stad of in de vrije natuur. Er is ook een alternatief; een elektrische driewieler. Daar zijn twee soorten in verkrijgbaar, als fiets of als scootmobiel. Zo zijn er drie opties, maar welke is het beste voor jou? Op deze pagina zetten we de mogelijkheden bij elkaar.
 

Wat is een e bike?

Elektrische fietsen zijn voorzien van een hulpmotor, je moet dus nog steeds trappen om de fiets in beweging te brengen en te houden. De motor is sterk genoeg om tot 25 km/u ondersteuning te bieden. Het lijkt alsof je altijd op een vlakke baan rijdt met wind in de rug, ook tegen de heuvel op bij veel wind. Er zijn grote verschillen in prijs wat ook zeker in de kwaliteit is terug te zien. Zo zal niet alleen de accu van een goedkope elektrische fiets niet zo lang meegaan, de standaard onderdelen zijn vaak ook van een mindere kwaliteit. Reken bij een e bike kopen op een bedrag van pakweg 1500 euro of hoger, afhankelijk van het merk, model en de opties die je kiest.
 

Wat is een elektrische driewieler?

Een elektrische fiets is praktisch en snel, voor sommige mensen zelfs iets té snel. Het kan best lastig zijn om zo’n zware fiets in bedwang te houden, zeker wanneer je een motorische beperking hebt. Dan kan een elektrische driewieler uitkomst bieden. En die zijn er in twee soorten:
 

  • Fiets: Dit is in principe een e bike als voorheen, maar dan met twee wielen aan de achterzijde en een lage instap. Je kunt ook in stilstand blijven zitten, afstappen is niet nodig.
  • Scootmobiel: Die elektrische driewieler of vierwieler lijkt meer op een scooter waar je comfortabel in kunt zitten. De omvang is wat groter, dit is vooral een oplossing voor personen die slecht ter been zijn. Een scootmobiel heeft eigen aandrijving, zelf trappen is dus niet nodig.

 
Het beoogd gebruik zal bepalen welke optie het meest geschikt is. Wat betreft de prijs zijn de verschillen niet eens zo groot. Als je in beweging wilt blijven ligt een fiets voor de hand, wanneer je hier de energie niet voor hebt is een scootmobiel wellicht de betere keuze.
 

Waar mag je rijden?

De scootmobiel biedt de meeste mogelijkheden. Je mag er mee op de stoep rijden tot 6 km/u, en zelfs in winkels als daar de ruimte voor is. Je mag op het fietspad rijden en ook op de openbare weg. Op de weg moet er wel verlichting aanwezig zijn, op de stoep is dit niet verplicht. Met een fiets rijd je op het fietspad of binnen de bebouwde kom op de rijbaan wanneer dat de enige optie is. Dat geldt ook voor een fiets met drie wielen. Die zijn wel een stukje breder, let dus goed op wanneer je op een smal fietspad rijdt.
 

Wat moet je regelen?

Voor fietsen hoeft je niet veel te regelen, toch is een diefstalverzekering zeker aan te bevelen. Voor een scootmobiel heb je geen rijbewijs nodig, een kentekenplaatje is ook niet vereist. Je moet wel een WA verzekering afsluiten voor schade aan derden. Wanneer je voor het eerst op een scootmobiel gaat rijden zijn enkele lessen zeker aan te bevelen.
 

Opladen en afstand

Het spreekt eigenlijk wel voor zich dat je met een e bike op één acculading een grotere afstand kunt afleggen omdat je zelf ook moet trappen. Een scootmobiel zal sneller aan het stopcontact gaan. Fietsen hebben vaak een uitneembare accu, voor scootmobielen moet je een aansluiting in de buurt hebben. Bij een twee- drie- of vierwieler stallen moet je rekening houden met de beschikbare ruimte.
 
Bekijk zijn alle opties in de winkel en laat je informeren over de mogelijkheden. Tip: In een webshop kun je ongestoord vergelijken zonder verkooppraatjes.
 
https://www.google.nl/maps/place/Fast+%26+Furious+scooters:+(E)Scooter+en+scootmobiel+(custom)+kopen+of+leasen/@52.1274958,4.6438895,15z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x46aa1cb9233f472c!8m2!3d52.1274958!4d4.6438895

Door admin