Duurzamer met zaken om gaan is steeds meer van deze tijd. Het wordt namelijk steeds meer duidelijk dat het klimaat aan het veranderen is. Dit komt onder andere door acties die mensen ondernemen. Daarom wordt het steeds belangrijker om milieubewust door het leven te gaan. Hieronder geven wij meerdere tips weer om een duurzaam met je eten om te kunnen gaan.
Gooi zo min mogelijk weg en recycle waar dat kan
De eerste tip is tevens één van de belangrijkste. Zorg er voor dat eten en drinken zo veel mogelijk gebruikt wordt. Zo kun je er voor kiezen onaangeroerd voedsel te bewaren. Als je het zelf niet wilt eten op een later tijdstip, kun je het ook weggeven aan andere mensen of zelfs aan de voedselbank. Dit geldt ook voor andere zaken, zoals het gebruik maken van servetten of placemats. Deze kun je hergebruiken als ze niet aangeraakt zijn. Mocht je toch voedsel weggooien, zorg er dan in ieder geval voor dat je het afval scheidt. Zo moet je verpakkingen op een andere plek wegwerpen dan het eten zelf.
Verklein de porties en gebruik minder vlees
Door kleinere porties te serveren voorkom je dat je te veel eten onnodig gebruikt. Ook kun je er voor kiezen minder vlees te gebruiken. Vlees is namelijk de grootste oorzaak van de schade aan het klimaat. Zo wordt er bijvoorbeeld veel water verbruikt tijdens het bereiden van vlees is slachthuizen. Zo kun je vegetarische gerechten gaan serveren of de grootste milieuvervuilers onder de vleessoorten uitsluiten. Deze zijn bijvoorbeeld rundvlees en lamsvlees. Ook kun je kiezen voor biologisch vlees.
Ga voor biologisch en als je dit niet doet: vergelijk
Biologisch voedsel is op een duurzamere manier gemaakt. Het is wel iets prijziger, maar het wordt steeds populairder en het smaakt vaak ook beter. Als je niet voor biologische producten kiest, kun je ook op een andere verantwoorde manier met eten omgaan. Zo kun je op veel websites of apps controleren welke voedsel leveranciers relatief milieubewust bezig zijn en welke je beter kunt vermijden.
Kies voor seizoensgebonden gerechten en voedsel wat lokaal geproduceerd wordt
Als je je gerechten uitzoekt op seizoensgebonden voedsel, werk je ook mee aan een meer duurzame bereiding van eten. Het telen van deze producten kost namelijk in bepaalde seizoenen minder energie dan op andere momenten, wat weer beter is voor het milieu. Bovendien is het leuk om seizoensgerechten te serveren, en zijn deze producten vaak goedkoper. Ook kun je er voor kiezen voedsel te gebruiken wat zo dicht mogelijk in de buurt geproduceerd wordt. Hierdoor draag je bij aan veel minder transport waardoor er minder sprake is van vervuiling. Daarnaast zijn producten die lokaal worden geproduceerd, vaak ook op een meer bewuste manier geproduceerd op het gebied van bestrijdingsmiddelen en dergelijke.
Er zijn vele restaurants waar je goed en duurzaam uit eten kunt gaan. Zo is Restaurant Enschede een voorbeeld hiervan. Als je hier drinken besteld gaat er een deel van de opbrengst naar goede doelen. Bovendien kun je kiezen uit talloze gerechten waarvan de producten op een eerlijke manier gemaakt zijn. Zo wordt er zo veel mogelijk voedsel verzameld bij lokale, kleine boeren en producenten.