Hoe werken DNA-testen?
Vaak wordt er gedacht dat DNA-testen complexe testen zijn waar veel bij komt kijken, zoals naalden en dokters. Echter is een DNA-test een vrij eenvoudige manier om bijvoorbeeld aan vaderschapstest uit te laten voeren. Het enige wat benodigd is, is een speciaal steriel wattenstaafje waarmee aan de binnenkant van de wang en onder de tong gewreven moet worden. Op deze manier komen er cellen van het mondslijmvies vrij. Het gebruiken van mondslijmvlies heeft verschillende redenen. Ten eerste is het eenvoudig en pijnloos af te nemen en daarnaast is dit slijmvlies het meest rijke DNA materiaal. Andere DNA monsters afnemen is ook mogelijk, zoals haren en oorsmeer.
Het mooiste van alles is misschien nog wel dat je dit gewoon thuis kunt doen! Je neemt dus wat slijmvlies van jezelf en je kind en stuurt vervolgens de watten staafjes naar het laboratorium. Hierna voert het laboratorium de DNA-test uit en krijg je binnen enkele dagen al de uitslag per mail of per post.
Welke DNA-testen zijn er?
De meest bekende en uitgevoerde DNA-test is de vaderschaptest, soms ook wel een Prenatale vaderschapstest genoemd. Echter zijn er veel meer DNA-testen die je kunt uitvoeren, zoals de moederschapstest, broer-zus test en familierelatietesten. Een moederschapstest vindt bijvoorbeeld plaatst na adoptie en wanneer baby’s mogelijk zijn omgeruild. Aan de hand van de test wordt het duidelijk wie de biologische moeder is. Vrouwen hebben een stuk DNA dat uitsluitend van moeder op dochter wordt doorgegeven. Hetzelfde geldt voor mannen bij de vaderschapstest. Mannen bezitten namelijk het geslachtshormoon ‘Y-chromosoom’, wat iedere vader doorgeeft aan zijn zoon.
Bij een broer-zus relatie wordt er onderzocht of jullie daadwerkelijk broer en zus zijn. Hierbij wordt het DNA van de broer en zus vergeleken en de test wordt nog nauwkeuriger als het DNA van de ouders ook beschikbaar is. De familierelatietest is één van de meest geavanceerde DNA-testen. Er is DNA van verschillende familieleden nodig om aan te kunnen tonen of bepaalde personen daadwerkelijk biologisch verwant zijn met elkaar.
 
Behoefte aan een prenatale vaderschapstest?
De prenatale vaderschapstest is een bepaald soort DNA test. De vader van een baby kan in een vroeg stadium worden uitgevonden, zonder risico voor de baby. Tijdens deze prenatale vaderschapstest wordt er van de moeder bloed afgenomen. De vader moet ook iets afstaan, namelijk wangslijm. Vanaf week 9 in de zwangerschap kan er uitgevonden worden wie de vader is.
Wilt u weten of u de vader bent van een kind? Bij DNA-test.nl kunt een prenatale vaderschapstest bestellen. Snelle resultaten voor lage prijzen.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *