Debiteurenbeheer

Het debiteurenbeheer is meer dan alleen het binnenkrijgen van geld van openstaande rekeningen bij uw debiteuren. De definitie van debiteurenbeheer is als volgt: ‘alle handeling die een onderneming doet om te zorgen dat de openstaande rekeningen betaald worden’.

Kwalitatief debiteurenbeheer

Het hebben van vele klanten is leuk en zegt iets over uw onderneming. Alleen het hebben van klanten is niet genoeg, ze moeten uiteraard ook betalen. Als u niet beschikt over een goed debiteurenbeheer bent u gedoemd om te falen. Een kwalitatief debiteurenbeheer zorgt ervoor dat facturen op tijd betaald worden door de klanten. Zorg voor een goed debiteurenbeheer om problemen in de toekomst met uw klanten te voorkomen.

Hoe zorgt u voor een kwalitatief debiteurenbeheer

Voor een kwalitatief debiteurenbeheer moet u goed op de volgende punten letten om problemen te voorkomen. Deze punten zijn:

  1. Afspraak met de klant, zorg ervoor dat er op papier staat binnen welke termijn openstaande facturen betaald moeten worden.
  2. Debiteurenadministratie, door bij te houden wie er nog openstaande facturen heeft voorkomt u dat er te laat betaald zal worden.
  3. Stuur de factuur op tijd naar de klanten.
  4. Informeren, bij voorhand de klanten informeren over een factuur die eraan komt zal het betalingstraject verbeteren.
  5. Mocht het nou zijn dat de betalingstermijn is overschreden stuur dan direct een mail met een betalingsherinnering. Uw klanten hebben het natuurlijk ook druk en kunnen wel eens iets vergeten.
  6. Als dit u allemaal teveel werk lijkt, heeft u de mogelijkheid om uw debiteurenbeheer uit te besteden. Een derde partij neemt dan de vorderingen van uw over. Zo heeft u eerder uw geld en bent u van het risico af. Deze dienst is echter niet gratis en zal u iets kosten, maar het kan voor uw onderneming toch interessant zijn.

Debiteurenbeheer bij de overheid

De overheid heeft al meer dan genoeg aan haar hoofd en dan moet het ook nog een debiteurenbeheer bij houden. Daarom is het uitbesteden van het debiteurenbeheer van de overheid aantrekkelijk. Zo hoeft de overheid zich niet druk te maken over of er nu wel of niet betaald gaat worden en kan het haar tijd in belangrijkere zaken steken. Het uitbesteden van het debiteurenbeheer is ook heel aantrekkelijk voor gemeenten en provincies. Zo hoeven gemeenten etc. zich geen zorgen te maken over invorderingen en terugvorderingen van hun inwoners.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *