Waar de temperatuur in een traditionele Finse sauna kan oplopen tot maar liefst 100°C, moeten we het in een infraroodcabine soms stellen met een omgevingswarmte van 40 tot 60°C. Ook in de sauna’s zelf durven de saunatemperaturen nogal eens sterk te verschillen. Wat beter is? Dat is niet vooraf te zeggen. Wel is het zo dat een andere temperatuur ook andere effecten heeft op het lichaam. Maar wat zijn nu de verschillen tussen die saunatemperaturen?

Koudere temperaturen (40-60°C)

In een infraroodcabine is de warmte een stuk draaglijker. Vaak is de lucht wel een stuk droger, waardoor onze zweetkliertjes sneller gaan zweten. De bloedtoevoer naar de huid zal met andere woorden stijgen en het hart zal sneller pompen. Veel is hier wel afhankelijk van de werking van de infraroodcabine. Een cabine met kortgolvige straling zal dieper inwerken op het lichaam en de huid strakker maken, terwijl een cabine met langgolvige straling zich eerder focust op de ademhaling en de hartslag.

Klassieke saunatemperaturen (60-80°C)

Bij een klassieke saunatemperatuur kan de hoeveelheid bloed dat door de huid stroomt oplopen tot vijftig procent of meer. Hierdoor zal er een sterk effect ontstaan op de hartslag. De hartslag kan maar liefst 200% hoger liggen dan in rust. Het kan dan ook vergeleken worden met de hartslag van iemand die een fikse wandeling maakt. Ook hier zal de huid gezonder, steviger en strakker worden. Wel zal je meer zweten, waardoor giftige stoffen sneller uit het lichaam zullen verdwijnen. Ook melkzuren zullen eenvoudiger uit de spieren verdwijnen.

Warmere saunatemperaturen (>80°C)

In een Finse sauna zijn warmere saunatemperaturen natuurlijk niet ongewoon. Ook hier zijn voorgaande voordelen nog gewoon aanwezig. Wel zal je extra veel zweten en vocht verliezen, waardoor je na de sessie maar beter voldoende water drinkt. Eveneens zouden er veel meer stresshormonen vrijkomen waardoor het ontspannen gevoel des te groter is. Een betere doorbloeding en een optimale afscheiding van slijm, zijn het logisch gevolg. Een warmere saunatemperatuur is eveneens ideaal voor mensen met bewegingsbeperkingen of reumatische klachten.

Door admin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *