Een goede verkoopmedewerker is niet alleen een persoon die over een vlotte babbel bezit. Commercieel inzicht hebben is minstens zo belangrijk. Daarnaast zijn er nog een aantal vaardigheden belangrijk voor een verkoper. Wanneer er een deal gesloten moet worden, is het fijn dat zowel de klant als de verkoper tevreden zijn.

Vaardigheden voor het verkopen van een product

Het belangrijkste van een verkoopmedewerker is dat hij of zij de klant kan verleiden om over te gaan tot aankoop van het product. Een goede omgang met mensen is daarin erg belangrijk, maar er zijn nog andere factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Als je een product wilt verkopen, moet je wel weten waarover je praat, productkennis is dus erg belangrijk. Zorg ook voor de juiste uitstraling, zodat de klant direct een positieve indruk krijgt. Een heel belangrijk aspect is het goed luisteren naar de klant en deze zoveel mogelijk aan het woord te laten. Zo kom je namelijk achter de behoefte en wens van de klant en hier kun je dan weer op inspelen. Kijk daarnaast of er ook alternatieven zijn als het gewenste product er niet is en probeer de klant altijd te overtuigen door bijvoorbeeld de voordelen van het product te benoemen. Tenslotte moet het product verkocht worden aan de klant en is het van belang dat je goed kunt onderhandelen, zodat je de juiste prijs voor het product krijgt en de klant uiteindelijk tevreden is.

Verkooptechnieken die je kan gebruiken

Er zijn een aantal verkooptechnieken waarmee je de klant voor je kunt winnen. Het meest bekende model is AIDA, dat staat voor aandacht trekken, interesse wekken, desire (verlangen) opwekken en actie ondernemen. Je moet ervoor zorgen dat je de aandacht van de klant trekt en je verdiept in de wensen en behoeften van de klant. Hierna doe je een aanbod en probeer je de klant te overtuigen om tot aankoop over te gaan. Indien nodig doe je een onderhandeling en tenslotte zorg je ervoor dat de klant altijd met een tevreden gevoel weg gaat. Een positieve klant zorgt immers voor goede reclame en zal weer bij je terugkeren. Wanneer je deze facetten goed beheert, kun je uitgroeien tot een uitstekende verkoopmedewerker.
Nog weinig ervaring met verkopen, maar wil je wel graag in deze branche werken? Kijk dan eens bij Fabius opleidingen voor de opleiding verkoopmedewerker.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *