De hoeveelheid mensen die last heeft van COPD is de afgelopen jaren flink toegenomen. Vroeger was deze longziekte dus veel minder bekend. Het was tussen 1670 en 1680 dat Bonet COPD voor het eerst beschreef. Pakweg 100 jaar later werd deze beschrijving door Morgagni bevestigd. De omschrijving uit die periode was natuurlijk heel anders dan de omschrijving die we vandaag kennen. ‘Opgezette of gezwollen longen’ was de omschrijving die toentertijd werd gebruikt. Het stellen van de diagnose COPD kon echter vele jaren later pas goed worden uitgevoerd, toen de spirometer werd uitgevonden. De spirometer wordt tegenwoordig nog altijd gebruikt voor het uitvoeren van een spirometrie. Maar dit longfunctieonderzoek is niet alleen geschikt voor het stellen van diagnoses, maar ook voor het monitoren van de effecten van de ingezette behandeling van COPD.

De moderne behandeling van COPD

Gelukkig is er met de jaren steeds meer bekend geworden over hoe COPD kan ontstaan en hoe de longziekte het beste kan worden behandeld. Ook zijn er diverse hulpmiddelen ontwikkeld om een beter behandelplan voor de patiënten op te kunnen stellen. Een voorbeeld van een dergelijk hulpmiddel is de NHG standaard COPD. De standaard is overigens onlangs nog herzien. Zo krijgt de inzet van de patiënt sindsdien meer aandacht. Datzelfde geldt voor de wensen en behoeften van de patiënt, alsook voor het zelfmanagement van de ziekte in het dagelijks leven. Meer weten? Lees dan meer over de NHG standaard COPD.

Maatregelen tegen COPD

Maar een patiënt is, ondanks de diverse hulpmiddelen die vandaag de dag beschikbaar zijn, ook nog steeds aangewezen op een aantal maatregelen die hij in zijn dagelijks leven zou moeten doorvoeren. De precieze invulling van deze maatregelen verschilt per patiënt, immers iedereen reageert weer anders op COPD en de beperkingen die daaruit voortvloeien. Voorbeelden van maatregelen die vaak een patiënt worden voorgeschreven, zijn onder andere een gezondere levensstijl en het niet roken van sigaretten. Hieronder valt ook het niet meeroken. Zoals gezegd reageert iedere patiënt weer anders op COPD en daarom is het altijd aan te raden om in overleg met de arts die je behandeld vast te stellen welke maatregelen voor jouw situatie het beste kunnen worden ingezet.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *