Energiezuinig en luchtdicht bouwen met dampremmende folie is tegenwoordig de norm in Nederland. Nieuwbouwhuizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat er bijna geen energieverlies meer is, en dat resulteert in een lagere energierekening. Heel prettig natuurlijk voor eigenaren van nieuwe huizen, maar hoe zit dat met oude woningen?

Daken en gevels luchtdicht te maken

Voor oude woningen, en zeker de populaire jaren ’30 huizen geldt dat isoleren vrijwel altijd zin heeft. Het gaat dan vooral om spouwmuur- en vloerisolatie, dubbelglas en maatregelen om tocht tegen te gaan. Wat dat laatste betreft is het luchtdicht maken van een woning met dampremmende folie een goede oplossing. Deze bouwfolie is namelijk speciaal ontwikkeld om daken en gevels luchtdicht te maken, zonder dat er een vochtprobleem ontstaat.

Gewoon bouwplastic

Je kan je namelijk wel voorstellen wat er gebeurt als je gewoon bouwplastic gebruikt om bijvoorbeeld een dak te isoleren. Vocht kan dan niet naar buiten ontsnappen zodat er schimmel ontstaan en allerlei andere problemen. Niet alleen slecht voor de woning maar ook voor onze gezondheid.

Speciale dampremmende folie

De oplossing is dus om speciale dampremmende folie te gebruiken bij het isoleren van een dak. De folie voorkomt tocht maar is wel vochtdoorlatend. Op deze manier zorg je voor een optimaal leefklimaat terwijl de energierekening daalt. Deze dampremmende folie is op zich makkelijk verkrijgbaar en wordt ook wel dampdichte of dampwerende folie genoemd. Er is ook dampopen folie die juist aan de buitenkant wordt gebruikt, bijvoorbeeld onder een pannendak. Deze folie heeft als doel om vocht van buiten tegen te gaan, maar vocht van binnenuit te laten verdampen.
Dampremmende folie wordt gefabriceerd door specialisten zoals Morgo Folietechniek in Zutphen. Dit bedrijf doet niet anders dan bouwfolies verkopen aan bouwbedrijven en heeft hierin inmiddels een leidende positie gekregen.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *