Clenbuterol is in Nederland alleen verkrijgbaar als medicijn voor paarden welke astma hebben. Clenbuterol maakt de luchtwegen wijder en maakt het slijm in de luchtwegen dunner. Omdat het dunnere slijm beter afgevoerd kan worden is het paard beter in staat om vrij te ademen.
Clenbuterol als medicijn
Clenbuterol is een dusdanig zwaar middel dat het in Nederland niet medicinaal voor mensen gebruikt mag worden. Artsen mogen het onder geen beding voorschrijven. In sommige landen mogen artsen eenmalig Clenbuterol aan patiënten voorschrijven; alleen in acute noodsituaties en als het echt niet anders kan. Clenbuterol is de stofnaam voor medicijnen welke onder merknamen zoals Monores, Broncoterol en Spiropent op de markt zijn.
Clenbuterol in de sport
Clenbuterol wordt door zijn werking gebruikt in de sport. Het wordt gebruikt door wielrenners, hardlopers, zwemmers, bodybuilders en ook voetballers. Clenbuterol staat echter op de lijst van verboden middelen en staat op de WADA dopinglijst. Een bekende sporter welke betrapt werd op het gebruik van Clenbuterol is de Spaanse wielrenner Alberto Contador. Contador raakte hierdoor in 2010 zijn Tour de France titel kwijt. Contrador verklaarde zelf dat de positieve test het gevolg was van het eten van besmet vlees.
Bij studies bij dieren kwam naar voren dat Clenbuterol een anabolisch effect heeft. Hoe het kan dat Clenbuterol bij dieren een anabolisch effect heeft weten wetenschappers niet. Het vermoeden is dat Clenbuterol de afbrak van spiereiwitten tegen gaat. Of Clenbuterol ook bij mensen een anabolisch effect heeft is nooit aangetoond. Clenbuterol is in tegenstelling tot anabole steroïden geen hormoon. Clenbuterol is een stof welke in werkt op het autonome zenuwstelsel.
Clenbuterol in de bodybuilding
In de bodybuilding wordt Clenbuterol niet gebruikt voor de anabole werking maar omdat het de vetverbranding zou stimuleren. Er is echter geen klinisch bewijs dat Clenbuterol de vetverbranding stimuleert. Naast zijn werking bij het verbranden van lichaamsvet heeft Clenbuterol een stimulerende werking op het sympathisch zenuwstelsel, het deel van het zenuwstelsel wat het lichaam voorbereid op actie. Bij dieren is aangetoond dat Clenbuterol door zijn anabole werking zorgde voor een toename van spiermassa. Bij mensen is dit anabole effect nooit aangetoond, wat overigens voor een deel te verklaren is omdat Clenbuterol verboden is voor gebruik bij mensen.
In de bodybuilding zou Clenbuterol goed zijn als middel voor de vetverbranding en als middel voor spierversterking. Beide erg belangrijk in bodybuilding, wat dan ook de populariteit van Clenbuterol onder bodybuilders verklaart.
Een laag vetpercentage is in het bodybuilding erg belangrijk. Zo worden buikspieren pas goed zichtbaar als het vetpercentage 12% of lager is. De spierweefsels rondom de borstspieren worden pas zichtbaar als het vetpercentage 10% of lager is. Amateur wedstrijd bodybuilders streven een vetpercentage van 5% of lager na, professionele wedstijd bodybuilders streven een vetpercentage van 2 á 3% na. Door Clenbuterol stijgt de lichaamstemperatuur, de hartslag, de bloeddruk en het stimuleert de hartspier. Dit zorgt voor een hoger metabolisme wat er voor zorgt dat er meer calorieën en dus ook lichaamsvet verbrand wordt.
Bijwerkingen van Clenbuterol
Omdat Clenbuterol de hartslag en de bloeddruk verhoogt zijn er allerlei bijwerkingen welke hieraan gerelateerd zijn. Deze bijwerking zijn: slapeloosheid, nervositeit, angst- en paniekaanvallen, hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen en het trillen van de spieren.
Gevaren van Clenbuterol
Omdat Clenbuterol de zenuwen en spieren zo sterk stimuleert gaan de spieren trillen. Omdat het hart ook een spier is zal deze ook gaan trillen. Clenbuterol maakt de bloedvaten ruimer, ook de bloedvaten in het hart. Bloed zal makkelijker gaan stromen. Omdat het bloed sneller stroomt hebben de rode bloedcellen minder gelegenheid om voldoende zuurstof te blijven afgeven aan de spieren. Hierdoor ontstaat er het risico op een hartstilstand. Bij proeven met Clenbuterol op dieren bleek dat veel konijnen, ratten en honden overleden als het gevolg van een hartstilstand.
Clenbuterol is in staat om de hersen-bloed-barrière te passeren. Dit verklaart de hoofpijn, duizeligheid, angstaanvallen, woede-uitbarstingen en paniekaanvallen bij gebruikers van Clenbuterol.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *