Cirkelzagen zijn zowel verkrijgbaar met als zonder geleider. Maar wanneer is een geleiderail nou echt handig tijdens het zagen? Dit is namelijk verschillend per klusser en type cirkelzaag. Ook beschrijven we de belangrijkste voordelen van een geleiderail in dit artikel.

cirkelzaag met geleiderailGeleiderail alleen voor professionals?

Misschien denkt u dat alleen professionals of echte vakmannen gebruik maken van een cirkelzaag met geleiderail. Dit is minder waar, want thuisklussers kopen ook steeds vaker een geleider voor hun cirkelzagen. Naast het kopen van een geleiderail kunt u ook een soort van liniaal gebruiken als geleider. Wanneer u een lat of ijzeren liniaal vast zet met lijmklemmen is dit ook een soort van geleider voor uw cirkelzaag. Deze optie is in principe net zo effectief als u een geleiderail koopt.

Welke zaagmachine kiest u?

De geleiderail is niet geschikt voor elk type cirkelzaag. Zo kunt u bijvoorbeeld geen geleider gebruiken voor een tafelcirkelzaag of afkortzaag. Maar welke cirkelzaag moet u dan wel kiezen? Denk hierbij aan handcirkelzagen (230 V of accu variant) of een invalcirkelzaag. Een handcirkelzaag wordt meestal gebruikt zonder geleider voor de kleinere zaagsneden, maar wanneer u een brede plaat in èèn keer wilt doorzagen is dit niet mogelijk. Daarom bestaat er een geleiderail, die deze langere zaagsneden wel kan maken. Ook kunt u kiezen voor een invalcirkelzaag. Deze cirkelzaag heeft een invalfunctie (zaagblad beweegt naar beneden), waardoor u bijvoorbeeld midden in een plaat kunt beginnen met zagen. Ook zijn invalcirkelzagen standaard uitgerust met een geleiderail.

De voordelen                                             

Naast de langere zaagsneden heeft een geleider nog meerdere voordelen. Klussers zeggen vaak dat een cirkelzaag met geleider meer steun biedt om nog nauwkeuriger te zagen. Dit is dan ook waar, omdat u langs een soort van liniaal zaagt en hierdoor uitschieters worden voorkomen. Om nog veiliger te werken kunt u kiezen om de geleiderail te monteren aan het te zagen werkstuk, hierdoor is de kans minimaal om uw zelf te bezeren.
Uw eigen geleiderail kopen doet u eenvoudig online bij èèn van de webwinkels. Wanneer u online uw cirkelzaag koopt heeft u vaak meer keuze door het grote aanbod.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *