Je ziet tegenwoordig steeds meer kinderen met een smartphone of computer in de weer.

Dit heeft enerzijds te maken met het feit dat deze apparaten elk jaar weer wat toegankelijker worden en dat ouders niet willen dat kinderen achterblijven bij hun klasgenootjes en daarom schaffen ze een dergelijke apparaat voor ze aan.

Er zijn wel een paar dingen waar je op moeten letten als je kinderen zo’n apparaat tot hun beschikking hebben met betrekking tot chatten.

Het is belangrijk dat je in de gaten houdt met wie je kinderen chatten en waar ze het over hebben. Ten eerste moet je regels stellen. Alleen met bekende chatten en als een onbekende contact met je zoekt weiger dit dan en probeer hem te blokkeren. Geef ook aan bij je kind dat ze dit soort dingen moeten melden, zodat je er alert op kunt zijn. Daarnaast is het ook van belang dat je aangeeft dat foto’s of filmpjes van zichzelf sturen, die nare gevolgen voor hun kunnen hebben.
Hoe zorg je er nou voor dat de regels niet overtreden zonder al te erg hun privacy aan te tasten.
Je kunt natuurlijk wel al hun berichten gaan doorspitten, maar dat is erg slecht voor de relatie met je kind en je komt ook dingen te weten die je niet zou moeten willen weten als ouder. Iedereen heeft recht op zijn eigen geheim en dat moet je accepteren. Je kunt wel zeggen, zeker als ze erg jong zijn, dat ze alleen het apparaat in jouw zicht mogen gebruik met een smoes dat je niet wilt dat het apparaat stuk gaat. Kinderen zullen minder snel geneigd zijn de chatregels die jij hebt gesteld te overtreden als je dicht bij bent en regelmatig langs ze loopt.
Mocht er nou wel wat gebeuren hoofd dan in je achterhoofd dat het kinderen zijn en straf ze niet te hard. Kinderen zijn nou eenmaal nieuwsgierig en dingen doen die niet mogen zijn vaak extra leuk voor ze. Probeer echter wel grondig na te gaan wat er is gebeurt: worden ze gepest, hebben gevoelige informatie of afbeeldingen naar iemand gestuurd of misschien wel totaal iets anders. Met name pest gedrag en naakte foto’s en dergelijke zullen het meeste voorkomen onder jongeren. Probeer het in eerste instantie zelf op te lossen, maar als je het gevoel hebt dat de wet is overtreden dan moet je zeker ook de politie inschakelen. Zij zullen de boosdoener aanspreken en indien mogelijk arresteren om de zaak op te lossen binnen de kaders die de wet heeft gesteld.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *