Brood is zo hard in onze ontbijtgewoonten ingebakken dat er vaak niet wordt stilgestaan bij de gezondheid. Nochtans hebben er de laatste jaren heel wat alternatieven voor brood de kop opgestoken en mensen vragen zich dus ook steeds vaker af of brood nu echt wel zo gezond is. Er zijn weliswaar verschillende soorten brood – de ene al wat beter voor de gezondheid dan de andere – en daarom is het interessant de vraag te stellen wat de beste keuze is: brood van de markt of brood van de supermarkt?

Brood van de markt, of vloerbrood

Vloerbrood wordt gebakken op de vloer van een oven en krijgt daardoor een typische knapperige korst. Het eerste waar dit brood overduidelijk een voorsprong heeft op supermarktbrood is de kwaliteit. Bakkers steken uren werk in het produceren van een brood dat qua smaak en grondstoffen niet te overtreffen valt. Tijd wordt vaak gezien als het belangrijkste ingrediënt van een bakkersbrood en al de aandacht en energie die kruipt in het maken ervan geeft er een zekere meerwaarde aan. Daarbij zijn ambachtelijke broden veel milieuvriendelijker – mede dankzij de producten die gebruikt worden en de verpakking – en stukken beter voor de gezondheid. Ook besteedt een ambachtelijke bakker veel aandacht aan de smaak van het brood door toevoeging van bijvoorbeeld melkpoeder – maar dat verhoogt dan ook meteen de kostprijs.

Brood van de supermarkt

Hoewel brood van de supermarkt op dezelfde manier wordt gemaakt als ambachtelijk brood – namelijk door het mengen van meel, water, zout en gist – zijn er toch duidelijke kwaliteitsverschillen. Zo worden aan supermarktbrood vaak bewaarmiddelen en kleurstoffen toegevoegd, waardoor men zich zou kunnen afvragen of dat brood dan wel zo gezond is. Natuurlijk zijn broden die je uit de rekken haalt veel goedkoper om te produceren: een gewone bakker kan per arbeidsuur misschien 100 broden bakken, terwijl een supermarkt bakker er in evenveel tijd tot wel 2400 kan produceren. Brood van de supermarkt is dus logischerwijs veel grootschaliger beschikbaar en daarom ook goedkoper.
Brood van de markt of brood van de supermarkt? Het antwoord op die vraag hangt volledig af van waar je als consument belang aan hecht. Als je graag kwaliteitsbrood eet gebaseerd op natuurlijke ingrediënten dan is vloerbrood waarschijnlijk iets voor jou. Verkies je brood dat goedkoop is en niet meer is dan een accessoire om je beleg tussen te steken, dan haal je het beter uit de supermarkt.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *