Een boekhouder is een persoon welke de administratie van een onderneming verzorgt. Een boekhoudkantoor is een bedrijf welke de administratie van verschillende ondernemingen verzorgt.

Verschillende rechtsvormen

Een boekhoudkantoor kan werken voor verschillende rechtsvormen zoals een besloten vennootschap, een vennootschap onder firma of een eenmanszaak. Een boekhoudkantoor kan ook de administratie verzorgen voor verenigingen of stichtingen. Sommige boekhoudkantoren specialiseren zich in een bepaald type rechtsvorm, zo zijn er boekhoudkantoren welke zich gespecialiseerd hebben in verenigingen van eigenaren of eenmanszaken.

Werkzaamheden van een boekhouder

Een boekhouder stelt de maandelijkse en jaarlijkse btw-aangiftes van ondernemingen op. Een boekhouder registreert de boekhoudkundige verrichtingen van een onderneming en stelt aan de hand van deze gegevens de jaarrekening en resultatenrekening op. Daarnaast kan een boekhoudkantoor de salarisadministratie voor een onderneming verzorgen en kunnen ook werkzaamheden als het opstellen van facturen uit handen worden genomen.

Boekhouders in Nederland

Boekhouder is geen beschermde titel in Nederland. In principe kan iedereen zich boekhouder noemen, er is geen verplichte opleiding voor nodig. Dit neemt niet weg dat de meeste boekhouders wel een opleiding hebben genoten om hun werkzaamheden naar behoren uit te kunnen voeren. Op mbo-niveau en hbo-niveau kan men de opleiding tot administrateur volgen. Diploma’s welke men kan behalen om boekhouder te worden zijn het Praktijkdiploma Boekhouden en Moderne Bedrijfsadministratie.
De werkgebieden van boekhouders zijn meestal regio en/of branche gebonden. De meeste boekhoudkantoren bedienen ondernemingen uit de eigen regio waarbij men klanten bedient welke in verschillende branches werkzaam zijn. Schekman van Keppel is een boekhoudkantoor welke klanten uit de regio Zoetermeer, Den Haag en Rotterdam bedient.

Tarieven boekhouding

Door boekhoudkantoren worden verschillende tarieven gehanteerd. De prijzen welke gehanteerd worden zijn over het algemeen een reflectie van het kennisniveau van de boekhouder. Grofweg kan gesteld worden dat uurtarieven voor een boekhouder beginnen bij 30 euro per euro, welke kunnen oplopen tot 100 euro per uur voor taken waarbij specialistische kennis nodig is. Omdat de prijzen welke boekhouders hanteren zover uit elkaar kunnen liggen is het altijd goed om eerst boekhouders te vergelijken alvorens men met een boekhouder in zee gaat.
Er zijn boekhouders welke een vaste prijs hanteren voor het verzorgen van de boekhouding. Men hanteert dan een vaste maandelijkse vergoeding voor al haar klanten. Bij een VOF wordt iets meer in rekening gebracht dan bij een eenmanszaak. Door deze prijsstelling te hanteren is het voor potentiële klanten gelijk duidelijk wat de kosten zullen zijn en komt men achteraf niet voor verrassingen te staan.

Door admin

Een gedachte over “Boekhoudkantoren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *